La vacuna de la varicel·la torna a les farmàcies

Després d’uns 2 anys i mig aproximadament de no disposar de la vacuna de la varicel·la, properament es podrà tornar a trobar la vacuna de la varicel·la a les oficines de farmàcia per a la seva prescripció lliure.

varicela pocoyo

A l’agost del 2013, el Ministeri de Salut va bloquejar la distribució de la vacuna Varivax® a les oficines de farmàcia de la majoria de les comunitats autònomes.

Al juny del 2014, les autoritats sanitàries espanyoles van acordar classificar la vacuna de la varicel·la com a medicament “d’ús hospitalari”.

El passat mes de gener, l’ AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) va canviar la qualificació de les dues vacunes de la varicel·la disponibles (Varilrix® i Varivax®), passant de ser “d’ús hospitalari” a ser “medicament subjecte a prescripció mèdica”.

D’aquesta manera, es preveu que, probablement en les properes setmanes, les vacunes de la varicel·la tornin a estar disponibles a les farmàcies, on podran ser adquirides mitjançant la corresponent prescripció mèdica prèvia. Aquestes vacunes també podran ser utilitzades en els calendaris vacunals oficials de les comunitats autònomes.

Què és la varicel·la?

La varicel·la és una malaltia infecciosa causada pel virus de la varicel·la-zòster, que es presenta habitualment abans dels deu anys de vida, encara que també se’n poden donar casos entre la població adulta.

Es manifesta fonamentalment amb febre moderada i una erupció característica a la pell, que provoca picor. Els malalts amb varicel·la poden arribar a presentar centenars de vesícules que s’assequen i formen crostes.

És molt contagiosa; les persones poden transmetre la infecció per l’aire o per contacte directe, des de 1-2 dies abans d’aparèixer les lesions fins que totes les lesions es troben en fase de crosta. Deguda a la seva alta contagiositat, els nens amb varicel·la no poden anar a la llar d’infants o a l’escola durant una setmana.

varicela maggie

És pot complicar?

En general, és una malaltia benigna, però poden haver-hi complicacions que requereixin tractament o ingrés hospitalari en un de cada sis nens afectats.

La complicació més freqüent és la sobre-infecció per bacteris de les lesions de la pell que, de vegades, pot donar lloc a infeccions més profundes i greus.

Altres complicacions poc freqüents són l’atàxia cerebel·losa (incapacitat temporal per mantenir l’equilibri) i la pneumònia.

Malgrat és excepcional, també s’han produït casos de mort per varicel·la en nens prèviament sans.

Encara que és molt poc freqüent, una dona embarassada que pateixi la malaltia durant els primers mesos d’embaràs pot contagiar-la al fetus i ocasionar-li malformacions.

La varicel·la és molt perillosa en persones amb les defenses baixes.

varicela caillou

S’aconsella vacunar de la varicel·la?

L’aïllament dels pacients és necessari per a no contagiar la malaltia a altres persones, però sovint els nens es contagien abans que la malaltia s’hagi manifestat. Per això, la mesura més eficaç per a evitar la varicel·la és la vacunació.

Segons el Comitè Assessor de Vacunes de l’Asociación Española de Pediatría, la vacunació enfront la varicel·la a la primera infància, és a dir, des dels 12 mesos d’edat, ha demostrat ser beneficiosa en nombrosos estudis i països amb vacunació universal.

A Espanya, només dues comunitats autònomes (Madrid i Navarra) i les dues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla vacunen de forma gratuïta als nens durant el segon any de vida. En aquests llocs, s’ha comprovat una gran disminució de casos, de complicacions, d’ingressos hospitalaris i de morts. Aquestes conseqüències no només es veuen en els nens vacunats, sinó també en els nens no vacunats i en els adults, que es beneficien de la vacunació infantil (immunitat de grup). A la resta de comunitats autònomes, es vacunava a partir dels 12 anys d’edat, edat a la que el 90% dels nens ja han passat la varicel·la de forma natural (fins un 15% de casos amb algun tipus de complicació) o van ser vacunats seguint les recomanacions de l’AEP

Tenint en compte aquestes dades, l’AEP recomana la vacunació enfront de la varicel·la per a tots els nens, havent-la inclòs en el seu calendari de vacunacions recomanat des de l’any 2000, amb una primera dosi de vacuna entre els 12-15 mesos i una segona dosi als 2- 3 anys d’edat. En nens i adolescents que no hagin patit la varicel·la, ni hagin estat vacunats amb anterioritat, també es recomana la vacunació amb dues dosis.

 

Fonts:

Societat Catalana Pediatria

Canal Salut. Gencat

Asociación Española Pediatría

Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Fitxa tècnica Varivax

Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Fitza tècnica Varilrix

En Familia. AEPed

 

Deixa un comentari