Els antibiòtics

En època de màxima consulta per mocs, tos, refredats i altres quadres infecciosos, ens ha semblat interessant  fer una entrada al bloc sobre l’ús d’aquests fàrmacs, els antibiòtics.

La seva eficàcia i seguretat els ha fet molt populars i, per això, en moltes ocasions s’utilitzen de forma inadequada. És cert que són una excel·lent arma terapèutica però, mal utilitzats, comporten conseqüències negatives, tant per a la salut individual com per a la salut pública. La seva utilització inadequada facilita que els bacteris puguin desenvolupar resistències.

atb

pixabay.com

De vegades, popularment es creu que una infecció no es cura fins que no es pren un tractament antibiòtic. Tant els bacteris com els virus poden produir infeccions, però els antibiòtics només funcionen contra les infeccions causades per alguns bacteris.

Atès que la gran majoria dels quadres infecciosos en edat pediàtrica són vírics i els antibiòtics no combaten les infeccions causades per virus, no caldria, en principi, administrar-los en quadres vírics com refredats, grip, la majoria de les causes de tos i bronquitis, bronquiolitis i algunes faringoamigdalitis.

Què és un antibiòtic?

Un antibiòtic és una substància química que mata als bacteris o fa que aquestes deixin de créixer. Així doncs, els antibiòtics exclusivament afectaran als bacteris però no actuaran contra els virus. En els menors de 3 anys més del 80 % de les infeccions són víriques i no requereixen antibiòtics. En els menors de 5 anys el percentatge és similar i és a partir d’aquesta edat, l’edat escolar, on l’ús d’antibiòtics pot ser més necessari.

Decalogo-de-ANTIBIÓTICOS-2

Com actuen els antibiòtics?

Els antibiòtics poden agredir al bacteri per diferents mecanismes: uns destrueixen la membrana que envolta al bacteri i fan que d’aquesta manera exploti (penicil·lines com l’ amoxicilina); uns altres interfereixen en la síntesi de proteïna dels processos del mateix bacteri (macròlids com l’azitromicina) i uns altres impedeixen la seva replicació (quinolones) i el seu creixement. Per aquests motius, els antibiòtics només són útils contra els bacteris, ja que actuen en llocs específics que solament ells tenen (com la membrana) o interfereixen en mecanismes interns propis dels bacteris; de la mateixa manera, els antivirals només són útils en determinats virus.

Què és la resistència als antibiòtics?

La resistència antibiòtica és la capacitat d’un germen per a resistir els efectes d’un antibiòtic. Així doncs, no som les persones les que ens fem resistents als antibiòtics, sinó els bacteris.

Captura de pantalla 2014-11-18 a les 23.44.03

L’ús d’un antibiòtic en una infecció produïda per germens poc o gens sensibles a aquell antibiòtic pot provocar un agreujament del procés patològic, al seleccionar justament els microorganismes més perillosos. Igualment, quan s’usen en dosis o vies d’administració inadequades, les concentracions de l’antibiòtic poden no ser suficients per a provocar la destrucció del microorganisme, facilitant que aquest pugui desenvolupar mecanismes bioquímics per a evitar l’atac de l’antibiòtic o, fins i tot, destruir-lo. Tanmateix, en els bacteris poden aparèixer, de forma casual, certs canvis en els seus gens (mutacions) que disminueixen o eliminen l’eficàcia dels antibiòtics.

El problema és que, un cop s’han produït, transmeten aquesta capacitat als seus descendents. Tanmateix, poden traspassar aquesta informació als bacteris que estiguin més propers. Per sort, també hi ha resistències transitòries; aquestes desapareixen amb el temps.

Per tot això és fonamental només usar els antibiòtics quan és necessari i en la dosi i durada que se’ns indica i no fer ús dels mateixos en processos vírics o sense indicació mèdica.

Per què ocasionen efectes secundaris?

Igual que tots els fàrmacs, els antibiòtics poden produir efectes secundaris; entre els més comuns destaquen els abdominals com a diarrees, vòmits o dolor abdominal. És important no suspendre’ls mai sense consultar amb el metge. En cas que els efectes secundaris siguin molt intensos sempre hi ha l’opció d’un altre antibiòtic. Fins a la data no està demostrat que la ingesta de probiòtics o iogurts conjuntament amb els antibiòtics disminueixi l’aparició d’aquests efectes secundaris.

Dia Europeu per a l’ús prudent dels antibiòtics

Des de fa diversos anys, el dia 18 de novembre ha quedat instaurat com el Dia Europeu per a l’ús prudent dels antibiòtics. A l’enllaç que us deixem a continuació podreu trobar valuosa informació sobre l’ús adequat i prudent d’aquests fàrmacs.

diaeuropeu

Més informació:

Canal Salut. Generalitat de Catalunya.

portalfarma.com. Organización Farmacéutica Colegial

Famiped. AEPap

AEPap

Kidshealth.

European Centre for Disease Prevention and Control

Deixa un comentari