El virus Zika

El virus Zika va ser descobert per primera vegada en 1947 a la selva Zika a Uganda, d’aquí li ve el nom. Es transmet per mosquits del gènere Aedes, també conegut com a mosquit tigre, i produeix en general una malaltia lleu en l’ésser humà, si bé recentment s’han descrit quadres neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus.

El període d’incubació habitual de la malaltia és de 3 a 12 dies

En els éssers humans, el període en que el virus està al cos és curt, entre 3 i 5 dies des de l’inici de símptomes, permetent que el vector (mosquit) que s’alimenti d’un infectat durant aquest període s’infecti i pugui transmetre la malaltia.

Fins ara només s’havien registrat casos esporàdics en països d’Àfrica i d’Àsia, però durant l’última dècada s’ha expandit a nous territoris produint brots epidèmics.

Atenció!

Cas de tener en ment viatjar a zones endèmiques, informeu-vos prèviament sobre el risc d’infecció, la manera de transmissió, la simptomatologia i el període d’incubació i les mesures de protecció individual enfront de les picades de mosquit.  Podeu trobar informació al document: Recomanacions per als viatgers a països amb transmissió autòctona de febre Zika. 

Si dins dels 15 dies següents a abandonar la zona endémica penseu que teniu alguns dels  símptomes descrits feu-li saber al vostre metge i feu-li esment del vostre viatge.

Si estàs o tens pensat estar embarassada seria recomanable postposar viatges a zones endèmiques en la mesura que sigui possible. Si hi has viatjat, hauries de fer-ho saber a qui et faci les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.

 

Transmissió

El virus Zika es transmet per la picada d’un vector: el mosquit del gènere Aedes.

Existeix també evidència de transmissió perinatal a partir de mares infectades i amb el virus, de forma transplacentària o durant el part.

zika-y-microcefalia

Transmissió del virus al fetus. Font: Mª.J.Mas.

 

El virus s’ha detectat en sang, saliva, orina, semen i llet materna però la possible transmissió a través de transfusions sanguínies, contactes sexuals o durant la lactància materna està encara en estudi.

Clínica

Les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s’estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa clínica.

8x11-FirstSection

Què és el Zika?. Font OMS/OPS.

 

Les infeccions simptomàtiques en general produeixen un quadre lleu amb febre moderada, exantema màculo-papular que s’estén freqüentment des de la cara a la resta del cos, dolors articulars amb o sense imflamació (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis bilateral i símptomes inespecífics com ara dolors musculars, cansament i mal de cap. Els casos acostumen a resoldre’s sense complicacions greus i les taxes d’hospitalització són baixes. No obstant això, en alguns països amb brots actius s’ha observat un increment de pacients amb complicacions neurològiques (síndrome de Guillain-Barré) que podrien estar relacionades amb la infecció, així com aparició de malformacions neurològiques en nounats de mares infectades durant l’embaràs, especialment quadres de microcefalia en el nadó.

Per al diagnòstic, a més de la presentació de clínica compatible que no es pugui explicar per altres causes, es requereix el compliment dels criteris epidemiològic i microbiològic.

• Criteri epidemiològic:
– Residir o haver visitat àrees epidèmiques per al virus Zika en els 15 dies anteriors a l’aparició dels símptomes.
– La infecció ha tingut lloc al mateix temps i a la mateixa zona on s’han produït altres casos probables o confirmats de Zika.

• Criteri de laboratori per a la confirmació de casos:
– Aïllament del virus en mostra clínica o per la pràctica de serologies.

 No existeix tractament específic per a la infecció pel virus Zika. El tractament és simptomàtic.

8x11-2ndSection

Mesures de tractament del Zika. Font OMS/OPS.

 Fins a 2007 només s’havien descrit casos esporàdics en alguns països d’Àfrica i d’Asia. No obstant, en l’última dècada s’ha expandit  a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic. Durant el 2015 s’ha detectat transmissió autòctona del virus en diversos països d’Amèrica Llatina. La malaltia no està present a Europa encara que podria emergir com a conseqüència de la seva ràpida progressió en el continent americà i de l’expansió del vector pel món, incloent-hi Europa. A data d’avui hi ha tres casos diagnosticats a l’estat espanyol.

 A les zones on s’ha detectat presència de vector competent per a aquesta malaltia, la mesura més eficaç per prevenir la transmissió local és el control vectorial d’acord amb els plans existents de preparació i resposta de malalties transmeses per vectors. És a dir, eliminar els mosquits transmissors.

8x11-2ndSection

Prevenció del Zika. Font OMS/OPS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si sospiteu tener la malatia, en espera de la visita mèdica, hauríeu de prendre mesures per evitar el contacte amb mosquits mentre estigueu simptomàtics, mitjançant la protecció individual enfront les picades amb repel·lents eficaços. També es poden usar mosquiteres en el llit i en portes i finestres i repel·lents elèctrics, especialment en zones de circulació del vector.

 

En resum

  • Ara per ara el virus del Zika te una nul·la incidència en el nostre medi.
  • En el cas, poc probable, de contraure la malaltia aquesta sol ser lleu en la major part dels cassos.
  • Si estàs o penses estar embarassada en els propers mesos i has de viatjar a algún dels països endèmics consulta al teu metge.

Si en voleu saber més:

 

Anuncis

Un pensament sobre “El virus Zika

  1. Retroenllaç: Virus Zika: lo que hay que saber | Dra. Blanca Usoz. Medicina Participativa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s