Mol•lusc contagiós: què és? I què cal fer?

Mol·lusc

Els mol·luscs són unes lesions de la pell produïdes per la infecció d’un virus, de la mateixa manera que les berrugues. És una infecció freqüent, que pot aparèixer a qualsevol edat, però que afecta majoritàriament a nens. Les lesions són benignes i autolimitades, és a dir, desapareixen soles amb el decurs del temps.

A la zona afectada comencen per aparèixer uns “granets” del color de la pell, en nombre variable (poden ser des d’1 o 2 fins a més de 20), d’una mida petita, amb aspecte perlat i alguns d’ells amb una zona al mig una mica enfonsada (com un melic). En nens amb pell atòpica o seca la infecció és més freqüent i les lesions solen ser més extenses. Normalment no provoquen símptomes, no molesten ni piquen.

Mol·lusc2

Tot i ser una infecció de tipus víric la major part de les ocasions afecta només a una persona de la mateixa família i, tot i que és possible el contagi, l’aparició de més casos és rara.

El contagi es produeix pel contacte directe de la pell amb les lesions d’algú que en té o amb estris contaminats (xancles, tovalloles…).

Les lesions solen  desaparèixer de manera espontània sense deixar cicatriu, però en algunes ocasions, per a evitar que el contagi progressi, que no per a detenir la patologia, s’hi posa remei. Hi ha diferents tipus de tractament: aplicació d’un medicament sobre les lesions que les va “cremant”, cremar-les amb fred o treure-les des de la base amb una cullereta especial (curetatge).

I la piscina?

La decisió de prohibir als nens amb lesions anar a la piscina pot tenir conseqüències importants. Si pensem, a més, que  el mol·lusc pot estar present fins en un 10% dels nens i que hi ha un percentatge no menyspreable de nens amb lesions sense diagnosticar, només s’hauria de posar en pràctica aquesta mesura tan restrictiva quan hi hagués una clara justificació, atès que per més que es prohibeixi sempre hi haurà nens a la piscina amb mol·luscs sense que ningú ho sàpiga.

Mol·lusc3

Els estudis epidemiològics no han demostrat de manera fefaent que les piscines facilitin la transmissió del virus. A més, atès que el període d’incubació de les lesions va des de 2 setmanes fins a 6 mesos, és difícil poder associar l’esdeveniment amb la lesió buscant-hi causalitat.

 

Mesures preventives que caldria prendre.

Cobrir les lesions visibles amb tiretes resistents a l’aigua (quan hi ha lesions aïllades) o fer servir vestits de bany tipus “mono”, una bona higiene de mans, assegurar-se de no compartir les tovalloles i fer servir taules de flotació individuals, desinfectant-les i eixugant-les després de cada ús.

Abans de prohibir l’accés a les piscines recordem que el mol·lusc és molt menys perillós que un nen que no sap nedar.

Per a saber-ne més:

Imatges de  https://openi.nlm.nih.gov/index.php

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s