Test de detecció ràpida de l’Estreptococ a la consulta de pediatria.

maduixes

La faringitis estreptocòccia és una infecció de tipus bacterià. Es un dels processos  més comuns en la edat infantil.  Afecta a la part posterior de la gola i a les amígdales. Els seus símptomes són generalment irritació, inflamació i dolor de gola que augmenta a l’empassar. Sovint tota aquesta simptomatologia pot anar acompanyada d’inflamació dels ganglis limfàtics de de la zona del coll i febre.

Actualment a les consultes de pediatria es disposa del material  necessari per a realitzar un test ràpid que permet determinar si un dolor de gola d’aquestes característiques, es causat per una infecció per estreptococ del grup A, o bé per altres germens generalment de tipus víric. La prova tradicional fent un cultiu d’exsudat amigdalar tarda unes 48 hores en donar el resultat definitiu, aquest el test ràpid en 6 minuts ens ho determina.

Faringotest2

Kit de detecció de l’estreptococ.

 

Aquesta prova en funció del resultat ens facilitarà saber si cal administrar i seguir un tractament antibiòtic .Si la lectura de la tira reactiva es positiva caldrà doncs prescriure i fer seguiment amb  fàrmacs antibacterians.

Per a realitzar aquesta prova el professional sanitari decidirà si fer-la en funció de l’exploració, l’entrevista clínica i l’edat del nen. Sovint aquestes taques blanques que es veuen a les amígdales i que anomenem “plaques” no tenen res a veure amb infeccions de tipus bacterià i poden aparèixer en les de tipus víric i en altra mena d’afectacions de la zona.

Com es realitza aquesta tècnica?

cal que el nen obri la boca  de tal manera que ens permeti arribar amb un bastonet estèril a recollir  una mostra del que hi ha per sobre de les amígdales. Es recomana fer un toc a  cada amígdala fent un gir de 180º i un tercer  toc a la part posterior de la faringe. Al recollir aquesta mostra cal fer-ho acuradament, evitant tocar altres parts del coll, la llengua o prendre saliva. No és massa més molest que el fet de posar el depressor a la boca. Un cop tenim la mostra presa la introduïm en un tub d’assaig a on prèviament haurem ficat dos tipus diferents de reactius . Després d’un minut retirem el bastonet i ja podem posar la tira reactiva que tan sols tardarà 5 minuts en visualitzar el resultat.

Faringotest1

Resultat negatiu: un única línia. Resultat positiu: dues línies.

 

Els professionals sanitaris consideren molt avantatjosa aquesta tècnica  perquè  davant d’una sospita de mal de coll tenen així la certesa de tractar-la correctament amb antibiòtic si és necessari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s