Activitats extraescolars

Font: Pixabay

Font: Pixabay

Per a la majoria dels infants, setembre és sinònim de final de les vacances… i d’inici d’un nou curs escolar. I de les activitats extraescolars.

Què són les activitats extraescolars?

Per a la Fundació Pere Tarrés, “les activitats extraescolars són totes aquelles activitats fora de l’horari lectiu escolar i que esdevenen una proposta educativa durant el temps de lleure dels infants i joves. Estan incloses dins de la que s’anomena educació no formal. Es poden dur a terme abans i després de les classes o bé durant l’espai del migdia“.

chess-775346_960_720

Font: Pixabay

En molts centres, aquestes activitats s’organitzen conjuntament amb l’AMPA.

Actualment les activitats extraescolars no compten amb una normativa específica que les reguli. Es mencionen a la “Llei d’Educació de Catalunya“, que les considera part de les activitats de lleure, i “reconeix el valor educatiu i socialitzador de les activitats de lleure i el dret de tots els alumnes a accedir-hi en condicions d’igualtat”. A més reconeix com a part de la comunitat educativa dels centres a “les entitats esportives escolars i els professionals, empreses i entitats de lleure i de serveis educatius”. Dedica el capítol VI del Títol III, articles 39, 40 i 41 al tema de l’educació en el lleure, i en particular l’article 41 parla de l’equitat a l’accés a les activitats de lleure.

Com triar les activitats?

volleyball-1560578_960_720

Font: Pixabay

En moltes ocasions, és la jornada laboral dels pares la que determina el temps  i quin tipus d’activitat és més adient pels infants

Per al Departament de Familia i Escola de la Generalitat de Catalunya, tenint en compte que les activitats extraescolars es fan en el temps lliure de l’infant o del jove, no és aconsellable obligar-los a escollir una activitat. Aquestes han de ser prou atractives i interessants per a ells. Una bona manera d’encertar l’activitat extraescolar dels infants és preguntar-los directament quina activitat volen fer. Aquí us deixem un quants consells.

Les habilitats

El caràcter i les habilitats de l’infant o del jove ens poden servir de referència a l’hora de triar una activitat per a ells. A l’hora d’escollir hem de centrar-nos només en els interessos dels vostres fills.

El gènere

És recomanable evitar escollir una activitat per raons de gènere: ni sempre els nois són millors que les noies en esports, ni sempre les noies són millors que els nois en dansa.

La personalitat

Si l’infant és més aviat tímids i introvertit, les activitats més adequades, seran les que es practiquen en grup, ja que  l’ajudaran a relacionar-se amb d’altres companys i a vèncer les seves pors i temors.

Si és una mica mandrós, pot practicar activitats individuals, que l’obliguin a esforçar-se i no es pugui escudar en el grup, com per exemple: tocar algun instrument musical, l’esquí, el tennis, el patinatge, la pintura…

Si té tendència al nerviosisme o a l’agressivitat, les activitats més adequades són aquelles que l’obliguin a dominar-se en situacions en què hi ha una certa tensió, com ara les arts marcials, la natació, l’hípica, els escacs…

Quantes hores es poden dedicar a les activitats extraescolars?

Les activitats extraescolars no haurien de superar les 3-4 hores setmanals, per no sobrecarregar a l’infant amb tasques extraescolars i  així assegurar-se que disposa de temps lliure per a activitats de caràcter lúdic. Com fa referència el portal FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu, les tasques posteriors a la jornada escolar “mai han d’ocupar el temps d’activitats necessàries per als més petits com descansar, fer els deures, jugar i passar temps amb la família“.

blow-bubbles-668950_960_720

Font: Pixabay

Fonts:

Família i Escola. Generalitat de Catalunya.

Faros Hospital Sant Joan de Déu.

Xarxanet.Org.

Fundació Pere Tarrés.

FaPac.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s