Parlem de cucs: oxiürs

Font: wikiHow

Font: wikiHow

El paràsit enterobius vermicularis més conegut com a oxiürs o cucs afecten tota la població a escala mundial, sent  més comú en nens d’edat escolar i preescolar.  L’oxiürosi és una afecció molt freqüent, no comporta conseqüències greus per als nens i el tractament és senzill

Els cucs immadurs viuen en l’intestí prim i en ser adults es converteixen en petits fils blancs de 0,5 a 1 cm de longitud que es desplacen a l’intestí gruixut, aprofitant les hores nocturnes per sortir a la zona perianal i dipositar els ous.

Com es reprodueixen?

Els oxiürs són enganxifosos i generen irritació i picor a la pell; això provoca que els nens es gratin,  i que els ous es quedin sota les ungles i als dits. D’aquí passen a la boca i els ous tornen a fer eclosió a l’intestí prim en aproximadament 2 setmanes.

Com es contagia?

El mecanisme de contagi és per ingestió o per inhalació (són molt lleugers i suren a l’aire), es disseminen per contacte entre els nens: compartint joguines, roba de llit, seient del lavabo, aixetes, piscines…

 

 

Símptomes

Font: wikiHow

Font: wikiHow

Comencen entre 2-4 setmanes després del contagi. Els més freqüents són:

 • picor a la zona perianal, més intens a la nit que provoca somni intranquil,
 • irritabilitat,
 • despertar freqüents,
 • malsons,
 • irritació i
 • inflamació de la pell.

A les nenes els cucs poden arribar a la vagina i uretra produint flux i a vegades molèsties en orinar.

Diagnòstic

Es diagnostiquen quan es visualitzen els cucs a la zona anal, sent més fàcil de 2 a 3 hores després  que el nen s’hagi adormit. També es pot diagnosticar per mitjà del test de Graham, que consisteix en la presa d’una mostra mitjançant una cinta adhesiva a la zona perianal i es visualitzen els ous per microscopi. Aquest test es facilita des de la consulta de pediatria d’Atenció Primària.

Tractament

Existeixen diversos medicaments, que s’administren per via oral, que maten els oxiürs adults després d’una sola dosi. No obstant això, cap d’ells no destrueix els ous, que poden tornar a infectar el nen i a tota la família . Per això, és molt important repetir una segona presa del medicament dues setmanes després i tractar a tots els membres de la llar del nen afectat.

El mateix dia que es comença el tractament és recomanable realitzar la higiene corporal al matí per eliminar ous, canviar la roba interior, els llençols, les tovalloles i rentar-les amb aigua calenta evitant sacsejar la roba.

Consells

Font: wikiHow

Font: wikiHow

 • No és necessari canvi de dieta ni d’activitats.
 • Tots els membres de la llar han de rentar-se bé les mans i insistir fregant sota les ungles.
 • Els nens poden anar al col·legi o a la guarderia, sempre insistint a mantenir les mesures higièniques correctes: rentat de les mans després d’anar al lavabo, ungles, netes i curtes.
 • Netejar el cul i l’anus de l’infant amb aigua i sabó cada vegada que el nen vagi al bany.
 • Canviar freqüentment la roba interior.
 • No és cert que la ingesta de llaminadures provoqui els oxiürs.

Fonts:

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s