Vacunes contra la tos ferina en nadons i embarassades

El passat 20 de novembre, el Departament de Salut la Generalitat de Catalunya va confirmar la disponibilitat de dosis per a les primeres vacunes contra la tos ferina i va reiterar l’efectivitat en embarassades per prevenir-la en nadons.

El Departament de Salut informa que, malgrat des de maig de 2015 existeix una reducció de les dosis disponibles de vacunes que contenen el component de la tos ferina, a Catalunya aquesta només afecta les vacunes de recordatori als 6 anys, l’endarreriment de la qual no suposa un risc per una persona prèviament protegida.

 

Les vacunes incloses al calendari vacunal poden servir per a la primovacunació  enfront a una malaltia –administració de les dosis necessàries per aconseguir una bona resposta preventiva enfront una malaltia-, o pel reforç o recordatori d’aquesta resposta, el que allarga aquesta resposta en el temps. Les primovacunacions es solen administrar en els primers anys de vida o quan s’entra en contacte amb un determinat germen. Les dosis de reforç s’injecten quan comença a baixar la resposta preventiva i, malgrat l’edat en que es recomana administrar és la que es considera més adequada, poden endarrerir-se sense una davallada accentuada de la protecció.

Per protegir enfront la tos ferina la primovacunació es fa mitjançant la vacuna hexavalent -que conté aquest i altres antígens- als 2, 4 i 6 mesos. Posteriorment es fa un reforç als 18 mesos mitjançant la vacuna pentavalent, i després es dona un altra dosi de reforç als 6 anys. També es vacuna a les dones embarassades, principalment per protegir als nadons abans que tinguin l’edat de rebre les primeres dosi de vacunes.

Què passa amb la vacuna dTpa?

Actualment, hi ha dificultats de subministrament a nivell global que afecten les vacunes que contenen antígens contra la tos ferina, especialment les que  s’utilitzen per reforç. Aquesta situació afecta als dos laboratoris que comercialitzen aquestes vacunes a l’Estat i no està previst que es resolgui a curt termini.

Per aquest motiu, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI), l’Agencia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i les comunitats autònomes treballen per conèixer l’abast de la problemàtica, coordinar les estratègies per donar la millor resposta i fer-ne el seguiment.

En resposta a aquestes dificultats de subministrament, a Catalunya, amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, es va acordar adaptar temporalment les recomanacions i el calendari de vacunacions amb l’estratègia següent:

  1. Mantenir la primovacunació als 2, 4 i 6 mesos d’edat amb la vacuna hexavalent.
  2. Mantenir el reforç als 18 mesos. En cas de manca de disponibilitat de la vacuna pentavalent, administrar la vacuna hexavalent.
  3. Endarrerir la vacunació amb diftèria-tètanus–tos ferina (dTpa)  dels 6 anys mentre hi hagi dificultats de subministrament per preservar les dosis disponibles per vacunar a les dones embarassades.
  4. Mantenir la vacunació de les dones embarassades preferiblement entre la setmana 27 i 36 de gestació

Així, l’endarreriment durant uns mesos de la dosi de la vacuna contra la dTpa que s’administra als 6 anys –i que és la cinquena que rep un infant enfront aquestes malalties- no suposa un risc per una persona prèviament protegida. A més, es disposa de suficients dosis per a les indicacions prioritzades.

La vacunació de les dones embarassades

Tos ferina embarassades

La vacunació de la dona embarassada és la millor estratègia per protegir el nadó en els primers mesos de vida, quan és més vulnerable. A partir de la revisió de la literatura i recomanacions internacionals i d’acord amb el Consell Assessor de Vacunacions, al gener de 2014 Catalunya va  incorporar la vacunació contra la tos ferina per a les dones embarassades entre les 27 i les 36 setmanes de gestació.

Aquesta actuació, capdavantera a nivell de l’Estat, ha estat després seguida per altres comunitats. Com a totes les vacunacions incloses a les recomanacions oficials, la vacunació és voluntària i la dona embarassada pot accedir de forma totalment gratuïta al seu centre vacunal.

Durant el 2015 s’han administrat 84.463 dosi de vacuna dTPa a Catalunya, la majoria en dones embarassades. La cobertura assolida en dones embarassades (estimació a partir de dades de l’Institut Català de la Salut) és del 66%.

Aquesta actuació s’ha acompanyat d’una disminució significativa del percentatge de casos en nadons menors de 3 mesos, que han passat de ser un 13% del total de casos abans d‘incloure la vacunació en dones embarassades (2013) a un 3,8% al 2015.

I recordeu…

Vacuna't tu també

Font: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s