El refredat comú

Imagen1

Els refredats comuns o catarros de vies altes són el major motiu de consulta dels pares en aquesta època de l’any. Cada any quan comencen el col·legi o la llar d’infants apareixen la tos i els mocs i el pares venen a les consultes a la recerca d’una solució d’aquests molests símptomes.

La resposta per part dels pediatres sempre és la mateixa…”els refredats es guareixen sols, no cal donar cap medicació”.
Normalment als angoixats pares aquesta resposta no els acaba de fer el pes però la realitat és aquesta i des d’aquesta pàgina explicarem les raons.

Per què els refredats?

En aquesta època de l’any, en baixar les temperatures, comencen a circular virus als que els hi agrada el fred, molts d’ells són els responsables dels refredats i amb ells apareixen els mocs i la tos.
El col·legis i llars d’infants són caldo de cultiu de la seva transmissió per diversos motius:

 • L’ immaduresa immunològica dels nens petits afavoreix el seu contagi.
 • La gran proximitat física entre ells .
 • L’ús continuat d’objectes contaminats (joguines, xumets,..).
 • En algunes ocasions una manca d’observació dels protocols d’higiene del personal que cuida als nens (està científicament demostrat que el rentat de mans és la millor manera per no propagar la malaltia).
 • Els locals estan menys ventilats que en altres èpoques de l’any. Un savi deia, amb raó, que els refredats s’encomanen quan es tanquen les finestres de les escoles.

Els símptomes

Els símptomes dels refredats són:

 • mucositat,
 • obstrucció nasal,
 • tos productiva,
 • intranquil·litat,
 • febre,
 • malestar general i
 • en ocasions, si el causant del quadre és un virus dels anomenats Rotavirus pot aparèixer diarrea i vòmits .

La durada dels símptomes pot ser de fins a quinze dies.

L’evolució del refredat

Els refredats es poden complicar, encara que el més freqüent és que no ho facin i no hi ha cap mesura de tractament orientada a evitar les complicacions, senzillament perquè no existeix.

Cal vigilar el quadre i estar atent a possibles símptomes que ens facin pensar que la cosa no va bé com canvis en freqüència i intensitat de la tos, augment del malestar general, febre alta i mantinguda, entre d’altres.

El tractament

h2531_m

El tractament del refredat és el tractament dels símptomes que ocasiona.  Això és perquè els virus respiratoris no tenen un tractament específic a diferència dels bacteris que ataquem amb antibiòtics, per la qual cosa és important recalcar que ELS ANTIBIÒTICS NO GUAREIXEN ELS REFREDATS.

Els medicaments que s’usen en els refredats intenten, com hem explicat anteriorment, alleujar els símptomes.

Per tant si té febre o malestar es poden usar antitèrmics. És important recalcar que aquests medicaments són una opció, en especial, si hi ha malestar o el nen està queixós atès que la febre és beneficiosa per a l’organisme i contribueix a millorar la resposta immunològica  enfront del virus.

Si el nas està obstruït per mocs es beneficiarà de rentats nasals amb sèrum fisiològic, es pot repetir tantes vegades com calgui. L’ hidratació és fonamental: aigua, brous, sucs. Si són naturals, fets a casa, millor.

Si l’ambient és molt sec per la calefacció es poden emprar humidificadors durant curts períodes de temps que evitaran el ressecament de la mucosa nasal, tot i  que no és aconsellat en nens que tinguin o hagin tingut bronquitis ja que podria desencadenar una irritació de les vies respiratòries baixes. Cas de no tenir humidificadors es pot col·locar una safata amb aigua al damunt d’un radiador a les estances on està el nen és igual d’efectiu.

En els nens menors de dos anys no s’ha d’usar cap fàrmac addicional com mucolítics o antitussígens per al tractament del refredat ja que poden produir efectes adversos com  taquicàrdia, endormiscament i, fins i tot,  convulsions. De fet en països com França estan prohibits des de l’any 2010 aquests  xarops mucolítics per notificació d’efectes adversos; a Canadà els antitussígens no es recomanen per sota dels sis anys i recentment al nostre país s’ha prohibit l’ús de supositoris per la tos que contenen derivats terpènics (càmfora, mentol, eucaliptus) per la relació que es va trobar amb el risc de convulsions i d’altres símptomes neurològics.

En els nens majors de dos anys cal tenir clar que els medicaments mucolítics no guariran el refredat ni disminuiran el temps que el nen té mocs, ni evitaran les complicacions. Per contra  poden presentar efectes secundaris freqüents com nàusees i vòmits.

Volem recalcar que abans de donar un xarop o una medicació per al catarro (com per a qualsevol altra cosa) sempre consulteu al pediatre sobre els possibles efectes secundaris, ja que són bastant freqüents.

És important posar l’accent en l’ importància de les mesures de prevenció que es poden dur a terme tals com:

 • promoure el rentat de mans entre els nens i els adults; rentat freqüent de joguines i xumets intentant evitar l’intercanvi entre nens;
 • mantenir una higiene molt estricta en el maneig dels bolquers i més encara en la manipulació d’aliments.

Resumint

Finalment us deixem aquests punts a tall de resum:

 • És freqüent que es refredin sovint durant l’any.
 • El rentat de mans és fonamental per a evitar el contagi.
 • El tractament del refredats es basa en millorar l’estat físic general, es a dir, tractar els símptomes. No es tracten amb antibiòtics.
Anuncis

2 pensaments sobre “El refredat comú

 1. Una explicació molt clara i molt útil! Us escric des de Cabrera de Mar, al Maresme. Tinc una critatura que acaba de fer un anyet, i m’heu fet un favor. Felicitats!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s