Les taques blanques a l’estiu.

A l’inici de l’estiu són freqüents les consultes pediàtriques per l’aparició de taques blanques en alguna part del cos. L’aparició d’una lesió blanca sempre fa pensar als pares en alguna infecció per fongs o, als pares més alarmistes, en l’inici d’un vitiligen.

mancha blanca

Avui volem ajudar-vos a identificar les diferents patologies que poden causar aquestes lesions blanques tan freqüents en aquesta època de l’any.

Pitiriasi alba

Probablement en veure aquestes fotos molts pensareu que aquesta afecció és la que té el vostre fill o filla, ja que la Pitiriasi alba és, sens dubte, la causa més comú de taques blanques durant aquest període de l’any.

La Pitiriasi alba és una afecció benigne sense causa coneguda, malgrat de vegades es considera una forma lleu de dermatitis atòpica ja que sovint es presenta en nens amb antecedents d’aquest tipus de pell. També es presenta sovint en nens de pell més fosca.

pitiriasialba3

Habitualment les taques es presenten en zones exposades al sol com a la cara, braços i cames, tot i que també poden aparèixer al tronc. Normalment no van acompanyades de cap altre símptoma com picor ni dolor. Inicialment poden tenir una coloració rosada, passant posteriorment a ser una lesió blanquinosa, amb vores poc definides, irregulars i una superfície força seca (i, fins i tot, amb descamació). Aquestes zones més seques estan presents durant tot l’any però és a l’estiu quan es posen de manifest en bronzejar-se la resta de pell.

pitiriasialba2

És una afecció benigne, no contagiosa i que, malgrat pot durar de mesos a anys, evolucionarà a millor amb el temps. El tractament es basa en fotoprotecció freqüent i hidratació intensa amb cremes emolients.

Tinyes

Les tinyes són un trastorn freqüent de la pell. Són infeccions causades per fongs que poden afectar a la pell de qualsevol part del cos. Les tinyes són contagioses i es poden transmetre d’una persona a una altre per contacte directe o indirecte amb algun element contaminat: pintes, roba, superfícies humides i contaminades per les quals algunes persones caminen descalces (piscines, terra de les dutxes…), animals com gats i gossos.

Tinya corporal

És una infecció de la pell per fongs que es presenta en algunes parts del cos com cara, coll o cames. Sol començar com una erupció envermellida i a mesura que avança la infecció, es va estenent formant cercles en forma d’anell, amb pell envermellida i descamativa a les vores i pell més clara al centre. La lesió és sobre-elevada i rugosa al tacte i pot associar-se a picor (no gaire intensa).

El diagnòstic es realitza sovint només visualitzant la lesió però en ocasions és necessari realitzar un raspat de la lesió per tal d’analitzar-lo al laboratori.

El tractament és a base de cremes o pomades que continguin antifúngics i sol ser un tractament llarg de fins a 4 setmanes. Al finalitzar el tractament la zona de pell on ha estat la infecció queda més blanquinosa respecte la resta de la pell i progressivament amb el temps tornarà al seu color habitual.

Pitiriasis versicolor

És una infecció de la pell causada per un fong (de la família Malassezia) que forma part de la flora normal de la nostra pell, sobretot en zones més greixoses de la nostra pell com coll, escot i esquena. En situacions que afavoreixen la humitat de la pell (estiu, sudoració excessiva), l’augment de greix (adolescència), l’embaràs o alguna situació on la immunitat està alterada, els fongs es multipliquen i produeixen unes taques planes, ovalades, amb un to blanquinós (en ocasions groguenc o marronós).

versicolor1

 

El tractament és l’aplicació d’un antifúngic tòpic sobre les lesions durant un temps varible segons l’evolució.

versicolor2

Vitiligen

És un trastorn de la pigmentació que afecta un 1% de la població i que habitualemnt s’inicia entre els 10 i 30 anys d’edat. La causa encara és desconeguda però es creu que podria tenir un origen autoimmune i un component genètic (sovint en una família hi ha diverses persones afectades).

vitiligen

Les lesions són totalment blanques (no tenen gens de pigmentació) i solen ser simètriques. Els llocs més comuns són el dors de les mans, avantbraços, cara, engonals, genitals, zona al voltant dels ulls i de la boca.

No hi ha un tractament específic pel vitiligen i la majoria de tractaments van enfocats a restaurar el color de les taques blanques, tot i que no sempre són efectius. És important la fotoprotecció donat que la falta de pigmentació fa que la pell sigui més susceptible a l’exposició solar.

Més informació:

Protocols de Dermatologia Asociación Española de Pediatría

Kidshealth

Observatori Faros Hospital Sant Joan de Déu

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s