Informació per a fer un us segur dels medicaments a pediatria

medications-342448_640

És important tenir present una sèrie de qüestions en quant a l’ús dels medicaments en pediatria:

 • Els nens no són adults en miniatura i per tant no tots els medicaments es poden administrar ajustant-los al pes. Els nens tenen característiques diferents als adults en la seva resposta en vers als medicaments.
 • Important el risc d’intoxicació per medicaments en la infància. En cas d’ingestió accidental cal portar el nen a urgències junt amb el producte.
 • En el cas dels adolescents, es produeixen en aquesta etapa molts canvis fisiològics que fan que les dosis dels medicaments no siguin similars a la dels nens però tampoc a la dels adults.

ALGUNES DEFINICIONS:

 • REACCIONS ADVERSES: qualsevol efecte nociu, no desitjat, no intencional, d’un medicament que apareix a dosis utilitzades en humans amb finalitats profilàctiques, diagnòstiques o terapèutiques.
 • EFECTE ADVERS MEDICAMENTÓS: qualsevol dany resultant de l’administració d’un medicament(inclou els efectes adversos derivats d’errors d’administració).
 • NOM DELS FÀRMACS: Els fàrmacs poden tenir diversos noms: Genèrics o marques comercials. El Nom Genèric  és un medicament la patent del principi actiu del qual ja ha caducat, per la qual cosa el seu preu de mercat no està recarregat amb el percentatge destinat a les despeses d’investigació i desenvolupament. Els laboratoris que el comercialitzen han de demostrar que el principi actiu que posen a la venda és el mateix que el que va comercialitzar el laboratori original i identificar-lo afegint al nom les lletres EFG (especialitat farmacèutica genèrica). Exemple Paracetamol EFG.

QUÈ ÉS  I PERQUÈ SERVEIX EL PROSPECTE:

El prospecte és el document adreçat al consumidor en què es recullen les dades més importants del fàrmac. Habitualment conté aquest apartats:

 1. COMPOSICIÓ: En aquest apartat es detalla els principis actiu del fàrmac així com tota la llista d’excipients. Hi ha persones que poden presentar al·lèrgies a alguns d’aquest excipients.
 2. INDICACIÓ: Es la llista d’enfermetats que pot tractar el fàrmac.
 3. POSOLOGIA: Indica la dosi o la quantitat de medicament que cal administrar en cada presa. La posologia es pot especificar per grup d’edat (nens, adults o ancians) o per pes. En aquest apartat, s’hi assenyala també la dosi màxima que es pot de consumir per dia.
 4. CONTRAINDICACIONS: Són els casos especials en què no es pot prendre un medicament ( pe exemple: embaràs o lactància).
 5. PRECAUCIONS: Són les situacions en què el fàrmac s’ha d’utilitzar amb molta cura, o els casos en què cal consultar el metge abans de continuar prenent el medicament (per exemple, quan apareix febre, inflamació, etc.).
 6. EFECTES SECUNDARIS. el prospecte s’indica clarament quins d’aquests efectes no desitjats són lleus i desapareixen sense prendre cap mesura i quins poden comportar un risc per a la salut i ser, per tant, motiu de consulta a l’equip de salut.
 7. INTERACCIONS: Els fàrmacs són substàncies que es pot veure afectada la seva eficàcia o inclús augmentar-ne la toxicitat per la ingestió d’altres fàrmacs o fins i tot herbes. És important explicar abans de la prescripció al metge tot el que es pren.
 8. CONSERVACIÓ I CADUCITAT. El fabricant només garanteix l’eficàcia del medicament si està conservat en les condicions que explicita el laboratori. No fer-ho comporta pèrdua de l’eficàcia, escurça la caducitat o donar lloc a pèrdua de seguretat.

CONSELLS PER DONAR ANTIBIÒTIC ALS INFANTS

Els antibiòtics es fan servir per tractar infeccions causades per bacteris. Es poden utilitzar com a tractament de curta o llarga durada, segons si el problema és agut (ha començat de cop), o crònic (problema continu)

 

Perquè els antibiòtics facin efecte, s’han de prendre correctament. Seguiu aquests suggeriments per obtenir els millors resultats.

 • Pregunteu si us poden receptar un antibiòtic que el seu fill només hagi de prendre un o dos cops al dia.
 • Pregunteu si heu de donar l’antibiòtic durant els àpats o espaiat al llarg del dia.
 • Pregunteu si el vostre fill ha de deixar de menjar determinats aliments mentre pren l’antibiòtic.
 • Assegureu-vos que el vostre fill es prengui el medicament com se li ha receptat quan és a l’escola o en una altra casa. Envieu una nota al mestre o a un altre adult responsable.
 • Guardeu l’antibiòtic correctament.
 • Mesureu amb cura les dosis líquides.
 • Assegureu-vos que el seu fill acabi tot el cicle de l’antibiòtic.

La majoria dels infants poden prendre antibiòtics sense problemes, però de vegades apareixen efectes secundaris. Truqueu al metge o la infermera si el vostre fill té algun d’aquests símptomes:

-Problemes d’estómac, inclosos vòmit i diarrea

-Erupcions a la pell o ulls inflats

-Infeccions per fongs

-En casos rars, una reacció al·lèrgica pot provocar problemes de respiració que requereixen atenció mèdica immediata.

Doneu instruccions a l’escola o a la guarderia del vostre fill sobre com ha de prendre el medicament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s