Prevenir els ofegaments aquàtics

 

Font: andaluzasocorrismo

Font: andaluzasocorrismo

Avui no parlarem de la platja, de la piscina i el formidable que és l’estiu (això ja tots ho sabem). Aquesta entrada és sobre com prevenir els ofegaments en els nens. Els ofegaments ocupen la segona causa de mort accidental (després dels accidents de trànsit) en menors de 19 anys.

El nombre més gran d’ofegaments té lloc en els mesos d’estiu. Els principals llocs on es produeixen són les piscines, els rius, els llacs, els pantans, els pous o el mar. Cal tenir en compte que els nens són especialment vulnerables i es poden ofegar en menys de 6 cm d’aigua. En els menors de 5 anys el lloc més freqüent és la piscina privada o de comunitats privades, per les quals no existeix legislació vigent sobre l’adequat cos de seguretat, que s’ha demostrat pot disminuir les morts per ofegament fins en un 95%, com succeeix en alguns països de la Unió Europea. No obstant això cap sistema pot reemplaçar la vigilància dels pares o cuidadors dels nens.

Quins són els símptomes d’un ofegament?

Els símptomes poden variar segons la gravetat. El nen, després de ser rescatat d’un principi d’ofegament, pot patir problemes respiratoris, tenir tos o vòmits, pot tenir la pell blava (especialment al voltant de la boca), estar agitat o molt endormiscat.

L’ofegament secundari

L’ofegament secundari succeeix igual que amb l’ofegament primari quan algú inhala aigua, però a diferència d’aquest últim el secundari es produeix entre 15 minuts i 72 hores després d’haver-se produït la inhalació. Es tracta d’un quadre perillós que, si no es tracta ràpid en un centre mèdic, pot arribar a ser mortal. Els símptomes són: dificultat en respirar, tos intensa, cansament extrem o inusual i comportaments estranys respecte a l’activitat cerebral (dificultat per pronunciar paraules, pèrdua de memòria o falta d’atenció).

Què es pot fer?

La durada del període d’asfíxia produïda per la immersió determinarà la gravetat. Per tant s’ha d’iniciar el tractament en el mateix lloc on s’ha produït l’ofegament, seguint els següents passos:

 1. Treure al nen amb rapidesa de l’aigua.
  Si està conscient i respira es recomana col·locar-ho de costat. Amb aquesta posició s’evita que les vies respiratòries es puguin obstruir de nou i afavoreix la sortida d’aigua amb la tos, o el vòmit del líquid que pogués haver empassat. Si el nen no respira, s’ha d’iniciar de forma immediata els primers auxilis, una reanimació cardiopulmonar bàsica.
 2. Mentre s’inicien les maniobres de reanimació s’ha de sol·licitar ajuda trucant al telèfon d’emergències 112. Si només hi ha una persona per atendre al nen, no es recomana interrompre les maniobres de reanimació per sol·licitar ajuda més d’un minut, i aquestes han de continuar-se sense interrupció fins a l’arribada de l’ajuda del 112.
 3. Prevenir la pèrdua de calor del nen: retirar la roba mullada, eixugar-ho i tapar-ho amb qualsevol material.
 4. Es desaconsella realitzar maniobres de compressió abdominals per expulsar contingut líquid, excepte sospita clara d’obstrucció de la via aèria per un cos estrany aspirat.

Quines conseqüències té?

La conseqüència més important de la immersió perllongada en l’aigua és l’asfíxia per la falta d’oxigenació a l’organisme. L’asfíxia pot produir lesions importants i en última instància la mort del nen. Cada any moren a Espanya entre 70 i 150 nens per ofegament i el 86% dels casos succeeixen a l’estiu.

Com es poden prevenir?

El més important i bàsic a entendre és que aquesta situació ES POT PREVENIR amb la presència dels adults contínuament al costat dels seus fills. No és segur deixar a un nen a cura d’altres nens o adolescents, atès que aquests es poden distreure amb facilitat i la majoria no tenen la capacitat física ni estan entrenats per al rescat en l’aigua ni per realitzar els primers auxilis.

Piscines privades i comunitàries

Font: Banco de imágenes y sonidos

Font: Banco de imágenes y sonidos

Mesures a afegir en el cas de les piscines privades i comunitàries:

 • El tancat complet de les piscines al llarg de tot el seu perímetre, de tal manera que aïlli completament la piscina del jardí i l’habitatge.
  • El tancat ha d’incloure tot el perímetre de la piscina, ser prou alt (almenys 1,55 m) per evitar que es pugui grimpar i saltar i la distància entre la vora inferior del cèrcol i el sòl ha de ser menor de 10 cm per evitar que els nens es colin per sota del mateix. La porta de la tanca és el component més important.
 • El tancament ha de ser automàtic i estar fora de l’abast dels nens (almenys a una altura d’1,34 cm del terra)
 • El tancat mai ha d’impedir la visió de la piscina.
  • Si s’utilitzen lones per cobrir la piscina, han de ser fermes i cobrir tota la seva amplària i longitud per evitar que els nens puguin travessar-les o colar-se per les vores de la piscina i quedar atrapats sota la lona sense poder sortir.
 • La profunditat de la piscina ha d’estar degudament senyalitzada als costats de la mateixa.
 • Els pares han de comprovar que la piscina és prou profunda abans de permetre que els nens es tirin a la piscina de cap. No obstant això és millor recomanar que es tirin dempeus.
 • Els desguassos de les piscines, tan públiques com a privades incloses les d’hidromassatge han de tenir dispositius de seguretat (reixetes o qualsevol altre mecanisme) que evitin la succió i l’agafament del pèl o una altra part del cos.

Per què no als maniguets i flotadors?

Molts pares confien en els maniguets i flotadors perquè els seus fills estiguin segurs en l’aigua i aprenguin a nedar. Els experts adverteixen que ni l’un ni l’altre.

Font: wikipedia.org

Font: wikipedia.org

Els flotadors generen una sensació de falsa seguretat i un excés de confiança per part dels pares i per tant suposen un risc. Alguns pares creuen que els nens no corren cap perill, ja que aquest material els permet flotar i per això descuiden la seva vigilància, deixant de prestar una total atenció. És fàcil que els flotadors es donin la volta i que el nen quedi de cap per avall sense possibilitat de tornar a la superfície amb el risc per al nen d’ofegar-se.

Quant als maniguets igual que els flotadors poden punxar-se amb facilitat. A

Font: dibutoys.com

Font: dibutoys.com

més han d’usar-se uns adequats a la grandària del nen, ja que si són molt grans, poden sortir-se fàcilment quan el nen aixequi els braços. D’altra banda la majoria dels maniguets impedeixen als nens moure els braços amb comoditat i per tant són contraproduents perquè els petits aprenguin a nedar.

Perquè els més petits gaudeixin de la piscina hi ha altres materials més segurs.

 

Font: decathlon.es

Font: decathlon.es

 

El guanyador és el XURRO que permet una gran mobilitat i una varietat d’exercicis que permetran que el nen es desemboliqui en l’aigua amb major soltesa.
Són molt útils també els cinturons amb planxes i suros que permeten la flotació, permeten una bona mobilitat i dificulten més l’equilibri el que permet adquirir més capacitats en el medi aquàtic. De la mateixa manera els vestits de bany amb flotadors integrats permeten flotació i gran mobilitat.
Un altre material apropiat són els maniguets de poliestirè que es componen de diversos discos; van molt bé perquè no poden punxar-se, queden ben fixats en els braços i a mesura que el nen creix i flota es poden anar llevant discos
En qualsevol cas és important que els banys es realitzin SEMPRE sota la supervisió d’un adult, ja que, si el nen es queda sense vigilància, existeix perill d’ofegament.

Fonts:

En familia. Web de l’AEPED

Faros. Hospital Sant Joan de Dèu Barcelona

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s