Fimosi: què hem de fer?

La fimosi o falta de retracció del prepuci sobre el gland és un problema de salut que té una elevada incidència en la població infantil i és un motiu freqüent de consulta dels pares a l’equip de pediatria.

Què és? Com evoluciona?

La fimosi es produeix quan el prepuci, que és la pell que recobreix l’extrem del penis, no es retreu total o parcialment i impedeix que el gland quedi descobert.

La majoria de nens neixen amb fimosi. A més, en el moment del naixement, el gland i el prepuci apareixen adherits per un teixit fibrós fi. Són les anomenades adherències balano-prepucials. Ambdues condicions fan que en un nadó sigui difícil retreure la pell del prepuci i deixar al descobert el gland. Per tant, la fimosi fisiològica es presenta en quasi el 100% dels nounats i és una situació normal. En el 90% dels casos la fimosi es resol de forma espontània durant els 3 primers anys de vida. Als 6-7 anys la presenten un 8% dels nens i als 14 anys l’1% dels adolescents encara la presenta.

nino-pis-waterG

Quines en són les causes?

Si el nen ja neix amb fimosi, aquesta es deu a unes adherències entre la pell i el gland formades durant la gestació. Aquestes adherències es dissolen espontàniament amb la retracció suau i intermitent del prepuci, amb les ereccions, amb el creixement del penis i el desenvolupament del gland, de manera que la fimosi fisiològica es resol amb l’edat.

En canvi, quan apareix posteriorment, sol ser deguda a la cicatrització de microesquinçaments o lesions que es produeixen en l’orifici prepucial per mala higiene o per les retraccions excessives realitzades en intentar obrir l’orifici o per netejar.

89549_1

Complicacions

En algunes ocasions poden aparèixer complicacions:

  • Balanitis: és la inflamació de la part final del penis (gland). En ocasions, arriba al prepuci i llavors es parla de balanopostitis. Està causada per la sobreinfecció de les secrecions acumulades per sota del prepuci (material segregat per les glàndules penianes o esmegma). Si la pell del prepuci no es pot retreure del tot, en cas de fimosi, no es podrà netejar bé la zona i es facilitarà la seva aparició. Es manifesta per dolor local i molèsties a l’orinar. El penis està vermell i inflamat i es pot observar la sortida de material blanc per la punta. Es pot resoldre amb banys amb camamilla o farigola i en algunes ocasions serà necessari el tractament amb antibiòtic tòpic o oral.
  • Micció dolorosa: el nen presentarà dolor i dificultat per orinar a causa de la inflamació de la zona del final del penis per orina retinguda.
  • Infeccions urinàries de repetició.
  • Parafimosi: és una complicació urgent de la fimosi. Es produeix quan es retrau el prepuci i el gland queda atrapat, produint que aquest s’inflami.

Tractament

Tradicionalment s’aconsellava la retracció traumàtica del prepuci. Aquesta pràctica és avui en dia desaconsellada donat que, a més de ser molt dolorosa, sovint contribueix a generar laceracions locals que empitjoren la situació, a part de crear un ambient molt favorable per a les infeccions.

Actualment es recomanen pautes relacionades amb la higiene del nen. Primer, cal tirar enrere la pell del prepuci, només fins on sigui possible, sense forçar, i netejar suaument les secrecions acumulades entre aquest i el gland.

Si amb el temps no millora, abans d’optar per la cirurgia, hi ha tractaments més conservadors com l’administració de cremes de corticoides que s’apliquen a la zona d’unió del prepuci i el gland durant algunes setmanes.

fimosistipos

Actualment la necessitat d’optar per la cirurgia per corregir la fimosi, per motius de salut, es redueix a casos aïllats. Generalment s’intervindran de forma quirúrgica els nens a partir dels 5 anys en els quals no hagi millorat la fimosi amb l’aplicació dels corticoides tòpics i els que presentin complicacions freqüents per parafimosi, balanitis o obstrucció urinària. El més habitual és operar els nens entre els cinc i els set anys, abans de l’adolescència, ja que així també s’eviten possibles problemes psicològics.

En el cas de les fimosi secundàries o de les que provoquen infeccions freqüents, la cirurgia és el tractament curatiu en la majoria dels casos, i consisteix en l’ablació total del prepuci, el que es coneix com a circumcisió .

bruselas-mane

Quan s’ha de consultar?

  • Si es veu obstaculitzada la sortida normal de l’orina (el raig no és uniforme, és molt feble, triga molt a iniciar-se o és excessivament lent).
  • Balanitis o balanopostitis de repetició.
  • Infeccions urinàries de repetició.
  • El nen ha fet cinc anys i no aconsegueix descobrir el gland.

Fonts:

En Familia. Revista electònica AEP.

Salud Joven. AEPap

FAROS. Hospital Sant Joan de Déu.

Servei de Cirurgia. Hospital Sant Joan de Déu.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Recomanacions pels pares i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s