Fimosi: què hem de fer?

La fimosi o falta de retracció del prepuci sobre el gland és un problema de salut que té una elevada incidència en la població infantil i és un motiu freqüent de consulta dels pares a l’equip de pediatria.

Què és? Com evoluciona?

La fimosi es produeix quan el prepuci, que és la pell que recobreix l’extrem del penis, no es retreu total o parcialment i impedeix que el gland quedi descobert.

La majoria de nens neixen amb fimosi. A més, en el moment del naixement, el gland i el prepuci apareixen adherits per un teixit fibrós fi. Són les anomenades adherències balano-prepucials. Ambdues condicions fan que en un nadó sigui difícil retreure la pell del prepuci i deixar al descobert el gland. Per tant, la fimosi fisiològica es presenta en quasi el 100% dels nounats i és una situació normal. En el 90% dels casos la fimosi es resol de forma espontània durant els 3 primers anys de vida. Als 6-7 anys la presenten un 8% dels nens i als 14 anys l’1% dels adolescents encara la presenta.

nino-pis-waterG

Quines en són les causes?

Si el nen ja neix amb fimosi, aquesta es deu a unes adherències entre la pell i el gland formades durant la gestació. Aquestes adherències es dissolen espontàniament amb la retracció suau i intermitent del prepuci, amb les ereccions, amb el creixement del penis i el desenvolupament del gland, de manera que la fimosi fisiològica es resol amb l’edat.

En canvi, quan apareix posteriorment, sol ser deguda a la cicatrització de microesquinçaments o lesions que es produeixen en l’orifici prepucial per mala higiene o per les retraccions excessives realitzades en intentar obrir l’orifici o per netejar.

89549_1

Complicacions

En algunes ocasions poden aparèixer complicacions:

  • Balanitis: és la inflamació de la part final del penis (gland). En ocasions, arriba al prepuci i llavors es parla de balanopostitis. Està causada per la sobreinfecció de les secrecions acumulades per sota del prepuci (material segregat per les glàndules penianes o esmegma). Si la pell del prepuci no es pot retreure del tot, en cas de fimosi, no es podrà netejar bé la zona i es facilitarà la seva aparició. Es manifesta per dolor local i molèsties a l’orinar. El penis està vermell i inflamat i es pot observar la sortida de material blanc per la punta. Es pot resoldre amb banys amb camamilla o farigola i en algunes ocasions serà necessari el tractament amb antibiòtic tòpic o oral.
  • Micció dolorosa: el nen presentarà dolor i dificultat per orinar a causa de la inflamació de la zona del final del penis per orina retinguda.
  • Infeccions urinàries de repetició.
  • Parafimosi: és una complicació urgent de la fimosi. Es produeix quan es retrau el prepuci i el gland queda atrapat, produint que aquest s’inflami.

Tractament

Tradicionalment s’aconsellava la retracció traumàtica del prepuci. Aquesta pràctica és avui en dia desaconsellada donat que, a més de ser molt dolorosa, sovint contribueix a generar laceracions locals que empitjoren la situació, a part de crear un ambient molt favorable per a les infeccions.

Actualment es recomanen pautes relacionades amb la higiene del nen. Primer, cal tirar enrere la pell del prepuci, només fins on sigui possible, sense forçar, i netejar suaument les secrecions acumulades entre aquest i el gland.

Si amb el temps no millora, abans d’optar per la cirurgia, hi ha tractaments més conservadors com l’administració de cremes de corticoides que s’apliquen a la zona d’unió del prepuci i el gland durant algunes setmanes.

fimosistipos

Actualment la necessitat d’optar per la cirurgia per corregir la fimosi, per motius de salut, es redueix a casos aïllats. Generalment s’intervindran de forma quirúrgica els nens a partir dels 5 anys en els quals no hagi millorat la fimosi amb l’aplicació dels corticoides tòpics i els que presentin complicacions freqüents per parafimosi, balanitis o obstrucció urinària. El més habitual és operar els nens entre els cinc i els set anys, abans de l’adolescència, ja que així també s’eviten possibles problemes psicològics.

En el cas de les fimosi secundàries o de les que provoquen infeccions freqüents, la cirurgia és el tractament curatiu en la majoria dels casos, i consisteix en l’ablació total del prepuci, el que es coneix com a circumcisió .

bruselas-mane

Quan s’ha de consultar?

  • Si es veu obstaculitzada la sortida normal de l’orina (el raig no és uniforme, és molt feble, triga molt a iniciar-se o és excessivament lent).
  • Balanitis o balanopostitis de repetició.
  • Infeccions urinàries de repetició.
  • El nen ha fet cinc anys i no aconsegueix descobrir el gland.

Fonts:

En Familia. Revista electònica AEP.

Salud Joven. AEPap

FAROS. Hospital Sant Joan de Déu.

Servei de Cirurgia. Hospital Sant Joan de Déu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s