Temps de sol: Com triar un fotoprotector

L’exposició inadequada al sol pot provocar insolacions, cremades, envelliment prematur de la pell, alteracions del sistema immunitari, afeccions oculars i càncer de pell. Per evitar
aquests efectes adversos s’ha desenvolupat un tipus especial de productes cosmètics, els protectors solars o fotoprotectors.

Fotoprotector

El sol emet diferents tipus de radiacions, entre les quals cal destacar els rajos ultraviolats i els infrarojos, responsables d’efectes beneficiosos i perjudicials sobre la pell.
Existeixen dos tipus de radiacions ultraviolada que arriben fins a la superfície de la pell, les B (UVB) caracteritzades per una longitud d’ona entre 290 i 320 nm i les A (UVA) amb una longitud d’ona entre 320 i 400 nm.

Les UVB són les radiacions de major energia però penetren poc en la pell. Són responsables del eritema o enrogiment i desencadenen el procés del veritable bronzejat.

Les UVA  posseeixen menor energia, però penetren més profundament en la pell, són responsables de l’aparició de la pigmentació immediata, juguen un paper essencial en el desencadenament de les al·lèrgies solars, de les reaccions fototòxiques i a llarg termini del fotoenvejecimiento de la pell.

Les radiacions infraroges, amb una longitud d’ona superior a 760 nm, produeixen un efecte calòric i sembla que poden potenciar els efectes negatius de les UVB i UVA.

FACTOR DE PROTECCIÓ

Els fotoprotectores contenen substàncies químiques i/o físiques, denominades filtres, capaços d’absorbir o reflectir les radiacions solars, protegint a la pell dels efectes nocius de les mateixes. Els fotoprotectors actuen enfront de les radiacions ultraviolada B (UVB), ultraviolada A (UVA) i infraroig (IR), però presenten diferent eficàcia protectora enfront d’elles.

Quan escriuen o parlen de Factor de Protecció Solar (FPS) o Índex de Protecció (IP), ens estan donant informació sobre el nombre de vegades que el fotoprotector augmenta la capacitat de defensa natural de la pell enfront del eritema o enrogiment previ a la cremada.

Tipus de protector

COM TRIAR EL FOTOPROTECTOR

Per triar un Fotoprotector cal tenir en compte una sèrie de factors:

 • A qui va dirigit: nens, adults … Podeu trobar més informació a aquest blog a Mesures de protecció solar per als infants
 • Fototip: ve determinat per les característiques de la pigmentació de la pell, els ulls, el cabell, i la capacitat per adquirir un bronzejat.  D’ell depèn la sensibilitat de les persones a la radiació ultraviolada i formació d’eritema solar (envermelliment).
  En la població existeixen diferents fototips individuals de cada persona, la qual cosa fa que no siguem iguals enfront del sol.

Fototip

Encara que no hi ha una regla absoluta per escollir un índex de protecció apropiat, cal tenir en compte els següents aspectes:

 • En la primera exposició mai utilitzar un FPS menor de 15.
 • Augmentar el FPS en pells clares especialment fototipos I i II, en nens, en esports aquàtics i de muntanya, en embarassades o altres grups de risc enfront del sol, en dies d’alta intensitat solar o en temps perllongats d’exposició.

El terme “pantalla total” o “sun block” s’ha utilitzat per indicar un FPS superior a 20, i protecció enfront d’altres radiacions però, en realitat, es presta a confusió posat que no garanteix una protecció total enfront de les radiacions.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT CONÈIXER L’ÍNDEX ULTRAVIOLAT?

El paràmetre que avalua la quantitat de radiació ultraviolada que es rep (i que depèn de factors ambientals locals, contaminació, capa d’ozó, etc) s’anomena índex ultraviolat o índex UV (IUV). Aquest índex és diferent segons l’àrea geogràfica, dia i hora i se’n fa un càlcul diari que, al nostre entorn, pot consultar-se a la pàgina web del Meteocat (Servei Meteorològic de Catalunya).

Es divideix en radiació UV baixa (valors 1 a 3), radiació mitjana (valors 4 a 6), radiació alta (valors 7 a 9) i radiació extrema (superiors a 10).

La Taula següent indica el Factor de Protecció al UVB, que ha de triar-se en funció del fototip de pell i de l’índex ultraviolat previst en l’exposició.

UVI

CONSELLS D’UTILITZACIÓ

 •  Utilitzar el fotoprotector adequat per a cada tipus de pell o zona del cos (crema, spray, llet o gel), fototip, edat i circumstàncies d’exposició.
 • Aplicar el fotoprotector en quantitat generosa (2 mg/cm2), de forma uniforme, sobre la pell seca, mitja hora abans de l’exposició al sol.
 • Renovar l’aplicació a les 2 hores i després de cada bany.
 • Emprar una fotoprotecció més alta en les primeres exposicions solars.
 • Extremar les precaucions en les parts del cos més sensibles al sol: cara, coll, calba, espatlles, escot, orelles, mans i part dorsal dels peus.
 • La protecció dels llavis s’ha de fer amb llapis o barres fotoprotectores, i la del cabell amb productes específics.

 

Altres factors a tenir en compte:

Hora del dia
La intensitat de radiació solar és màxima entre les 12 h., i les
16 h., (oficials).

Altitud

El risc de cremades s’incrementa amb l’altura. Cada 300 m,
augmenta un 4% el poder *eritemático de les radiacions ultraviolades.

Lloc geogràfic
La radiació solar és més intensa prop de l’Equador posat que incideix
verticalment sobre la terra.

Estació de l’any
A l’estiu la radiació solar ens arriba amb tota la seva energia.

Aigua, neu, sorra
La neu (80%), la sorra (25%) i l’aigua o l’herba (10%) reflecteixen les
radiacions fent que se sumeixen els seus efectes en incidir directament
sobre la pell.

neuETIQUETATGE

Cremes solars

Tots els productes cosmètics, han de complir, en el seu etiquetatge amb unes obligacions establertes per la reglamentació específica, Reial decret 1599/1997 de 17 d’octubre sobre productes cosmètics, destinades a garantir la seguretat en el seu ús, aportant al consumidor del producte la informació adequada. Els fotoprotectors han d’incloure unes indicacions obligatòries i també en l’etiquetatge han de contenir esments específics que en reflecteixen l’eficàcia: els índexs de protecció solar. Aquestes indicacions, juntament amb frases sobre les instruccions d’ús i els advertiments en la utilització, suposen una informació important per al consumidor que ha de tenir en compte tant a l’hora de triar el producte més adequat com per a utilitzar-lo correctament.

Segons una enquesta feta per Consumer al 2013, un 12% dels enquestats van assegurar no comprar habitualment cremes solars. Destaca que siguin els homes principalment (un 19%, davant del 6% de dones), amb una edat superior als 65 anys (un 29% d’aquest col.lectiu) i pertanyents al quart fototip (un 25%).

Un altre 60% dels enquestats llegeix la informació que s’indica en l’etiquetatge dels productes solars que adquireixen, però un 28% no ho fa mai. Per sexes, són més els homes que confessen no llegir mai les dades de l’etiqueta (un 32%, contra el 24% d’elles) i els joves d’entre 16 i 24 anys (un 54% d’ells).

Entre els qui compren productes solars i llegeixen la informació de les etiquetes, un 29% confessa que mai no es fixa en els components del producte. En canvi, en la resta d’informació sí que ho fan: un 88% para atenció a la descripció sobre com i on actua el producte (és a dir, hidratació, protecció immediata, protecció de rajos UVA, etc.), el 91% examina els consells d’ús i el 94% mira el grau de protecció de la crema.

Per a més informació:

Guía de protección solar. Ministerio de Sanidad y Consumo

Meteocat

Dermatologia.cat

Eroski Consumer

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s