Allò que pot semblar al·lèrgia alimentària però no ho és

Extracte de la xerrada feta a l’escola La Riera de Sant Pere de Ribes.

Títol al·lèrgia

Sabem diferenciar una al·lèrgia alimentària d’allò no ho és?

  • Part 1: No tot el que “cau” malament a la panxa és al·lèrgia.

Atenent a la classificació de les reaccions adverses a aliments de l’Acadèmia Europea d’Al·lèrgia i Immunologia veiem que hi ha un petit percentatge d’aquestes que són atribuïbles a processos al·lèrgics. A la resta hi intervenen d’altres mecanismes no relacionats amb el sistema immunitari, responsable de les al·lèrgies, que poden expressar-se amb una simptomatologia que ens faci pensar en el que no és.

Reacciones adversas a alimentos

El que és una al·lèrgia als aliments ja va ser explicat en la xerrada prèvia i està també en una altra entrada d’aquest blog, correspondria a aquells quadres en groc a la gràfica. Les reaccions adverses a aliments de tipus no immunitari (no al·lèrgiques) són les tòxiques, i les intoleràncies, en negre a la gràfica.

Untitled Infographic

Les reaccions tòxiques poden produir-se en dues situacions, quan mengem un suposat aliment   que en realitat és verinós o conté toxines, l’exemple més clar seria el de menjar bolets no comestibles. El segon dels supòsits és quan ingerim un aliment que per les circumstàncies que sigui està en mal estat, l’exemple d’això seria menjar un ou en mal estat.

Aquestes reaccions de toxicitat són dosi depenents, és a dir, a més quantitat de tòxic ingerit, més greu són les manifestacions de l’ intoxicació. Afecten a tothom per igual i, tret de casos puntuals, no tenen risc de mortalitat.

Untitled InfographicII

Les intoleràncies pròpiament dites als aliments no estan mitjançades per processos al·lèrgics. Solen ser degudes a dèficits enzimàtics que tenen algunes persones o a les anomenades del tipus farmacològic.

Les de tipus enzimàtic apareixen en les persones que estan mancades d’algun enzims, que són els ferments per pair els aliments. El cas més clar i més conegut és l’intolerància a la lactosa, aquesta substància és un dels sucres que composa la llet i està format per dos sucres més petits: la glucosa i la galactosa. En una persona normal la lactosa es digerida sense problemes per un enzim anomenat lactasa (beta-galactosidasa) que fragmenta la lactosa en els seus dos components menors que són allò que el budell prim es capaç d’absorbir. Els malalts amb una intolerància a la lactosa no tenen aquest ferment, per tant la lactosa no es fragmenta i per tant no s’absorbeix en el  budell prim, continuant el seu trànsit fins al budell gruixut, allà els bacteris de la flora intestinal descomponen aquesta molècula de lactosa en diòxid de carboni, hidrogen i aigua, donant com a resultat mal de panxa, pets, olor àcida de la femta i diarrees. Tot i que en el nostre àmbit aquesta és l’ intolerància més coneguda n’hi ha d’altres com l’anomenat favisme, en el qual la manca d’un enzim impedeix als que la pateixen menjar faves, l’ intolerància  a la fructosa, que impedeix absorbir els sucres de la fruita  o l’ intolerància a l’alcohol.

Les anomenades farmacològiques son aquelles que es produeixen quan components dels aliments tenen una certa activitat farmacològica i es manifesta de manera exagerada en persones que hi són sensibles. Això pot passar amb la cafeïna, alguns formatges, la histamina, l’alcohol… etc. Els malalts que tenen aquesta especial hipersensibilitat per aquests compostos pateixen els símptomes quan en algun dels aliments que ingereixes hi és

I n’hi ha d’altres de causa indeterminada que la pateixen persones sensibles en forma de mals de cap, rinitis, urticàries… en prendre alguns aditius alimentaris com sulfits, nitrits, glutamat mono sòdic (l’anomenada síndrome del restaurant xinès).

Totes aquestes reaccions solen ser també dosi dependents, no afecten a tothom i tenen un risc de mortalitat molt baix.

Sovint l’embolic ve de no tenir clar si allò que patim és una al·lèrgia o una intolerància. En la xerrada prèvia hem vist com la llet pot ser causant d’una al·lèrgia important per les seves proteïnes i ara veiem com pot ser una causa d’intolerància pels seus sucres.

  • Part 2: No tota vermellor de la pell és al·lèrgia

Títol al·lèrgia (1)

Sovint manifestacions de malalties no al·lèrgiques ens poden fer pensar que estem al davant d’un procés d’aquest tipus quan no ho és.

Moltes malalties de tipus víric ens poden induir a l’error. Per exemple l’exantema sobtat (del que també en teniu informació al blog), una malaltia en la que hi ha febre alta durant tres dies i quan marxa apareixen unes taquetes per tota la pell del bebè, sovint porta a pensar que el nen és al·lèrgic a algun dels medicaments que se li ha donat mentre estava malalt. També és font freqüent  la confusió que comporta l’ urticària, aquesta és una reacció de la pell en forma de faves pruriginoses que apareix en alguns casos d’al·lèrgia, però no sempre, ni molt menys, que veiem una urticària hi ha un procés al·lèrgic al seu darrera. La major part d’urticàries no són de causa al·lèrgica.   I en general, qualsevol malaltia exantemàtica pot portar a confusió amb que hi hagi una al·lèrgia de fons.

Pell

Atès que la pell és un dels òrgans a on les al·lèrgies es manifesten,  algunes malalties de la pell també ens poden fer pensar que estem al davant d’una al·lèrgia quan no és així, a les fotos veiem  tres manifestacions cutànies que res tenen a veure amb processos immunològics;: una pitiriasi rosada, un eritema pel polsim de les erugues i una dishidrosi per la suor dels peus.

Davant de la sospita de patir una al·lèrgia, una intolerància o una malaltia per intoxicació relacionada amb els aliments heu de posar-vos en contacte amb qualsevol dels nostres serveis d’atenció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s