Ja ha arribat la primavera 2015!

amapolas

                                                                        Imatge: Banco de imágenes y sonidos

La primavera de 2015 va començar el divendres 20 de març a les 23h 45m hora oficial peninsular, a les 22h 45m a Canàries. Aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el 21 de juny amb el començament de l’estiu.

L’arribada de la primavera suposa més hores de sol, coincidint amb el canvi d’hora que es realitza tant en aquesta època com a la tardor. La primavera també és, per a molts, sinònim de rinitis al·lèrgica.

Afecta els nens el canvi horari?

banner-horario

     Imatge: Banner horario

La matinada de l’últim diumenge de març els rellotges perden una hora. Aquest any serà la matinada del dissabte 28 al diumenge 29.  A les dues passen a ser les tres, un canvi que ja ha esdevingut una tradició. S’aplica de manera continuada des de 1974 i va sorgir en una situació similar a l’actual, com una idea per estalviar energia. En aquella època es vivia la primera crisi del petroli. Podeu trobar més informació a “El canvi d’hora”.

Encara que només es tracti d’una hora, aquesta mesura pot afectar el bioritme dels més petits. Segons el grup especialitzat en somni de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), els nens són el col·lectiu que més nota els efectes. El seu rellotge biològic pot trigar diversos dies, i fins i tot una setmana, a adaptar-se al nou horari.

21145__52_m_1

    Imatge: Banco de imágenes y sonidos

A diferència del d’octubre, aquest avançament d’hora es tradueix que, o dormim una hora menys o ens aixequem una hora més tard, i això implica que l’endemà s’avancen els àpats i l’hora d’anar a dormir a la nit. No és d’estranyar que els nens presentin somnolència durant els primers dies, mal humor, irritabilitat i que estan més apàtics i ansiosos. Aquest any comptem a l’avantatge que coincideix amb les vacances escolars de Setmana Santa, aixó doncs, la transició serà més fàcil.

Si voleu eines per reduir l’impacte del canvi horari podeu anar a la pàgina web de FAROS o En Familia, de l’Asociación Española de Pediatria (AEP)

 La rinitis al·lèrgica

h2015_m

    Imatge: Banco de imágenes y sonidos

Tal com ho expressen des de l’observatori FAROS, “la cara menys amable de la primavera són les inflamacions i les al·lèrgies provocades per partícules de pol·len”. La rinitis al·lèrgica és una malaltia que es caracteritza per una inflamació de la pell (mucosa) que recobreix per dins el nas. Es produeix per la respiració de substàncies externes, anomenades al·lergògens. D’altra banda, amb gran freqüència s’acompanya d’inflamació de la conjuntiva dels ulls, per la qual cosa generalment es parla de rinoconjuntivitis al·lèrgica.

Existeix molta varietat. De vegades predominen els esternuts, de vegades la mucositat, el tamponament de les foses nasals,  de vegades les picors. Alguns nens poder tenir tots els símptomes, altres nens un solament d’ells. Els símptomes poden ser molt severs i molests, i altres vegades gairebé imperceptibles. Poden durar des de minuts a diversos mesos seguits, i poden aparèixer en una sola estació de l’any o estar presentis tots els mesos de l’any.

narcissus

    Imatge: Banco de imágenes y sonidos

Com a mètode de prevenció, s’aconsella exposar el mínim possible a l’agent causant de l’al·lèrgia, encara que en determinades èpoques de l’any això es fa inevitable. També hem de tenir en compte que l’origen de la rinitis no sempre és un al·lergen de l’aire. En altres casos pot procedir d’un aliment. A més, altres afeccions que no són d’origen al·lèrgic poden donar lloc a símptomes molt similars.

S’ha de consultar amb el pediatre quan els símptomes siguin molt molests i afectin el dia a dia del nen (col·legi, esport, descans…). També si la situació persisteix molt temps, es presenta d’una forma molt repetitiva o si existeix una associació molt evident percebuda per la família amb alguna substància a la qual el pacient pogués ser al·lèrgic.

Podeu trobar més informació a:

En Familia, de l’Asociación Española de Pediatria (AEP)

Observatori FAROS, de l’Hospital Sant Joan de Déu

Sociedad Española de Inmunología Clínica, Alergología y Asma Pediátrica

Anuncis

2 pensaments sobre “Ja ha arribat la primavera 2015!

  1. Retroenllaç: Canvi d’hora aquest cap de setmana | EAP Sant Quirze de Besora

  2. Retroenllaç: Canvi d’hora aquest cap de setmana | CAP Valls Urbà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s