Eritema infecciós o cinquena malaltia

L’eritema infecciós, també anomenat Megaloeritema o cinquena malaltia, és una malaltia benigna causada per un virus. És característica l’erupció que provoca inicialment a la cara i és per aquest motiu que també es coneix en termes populars com “la malaltia de la bofetada”.

cara eritema

Què és?

És una malaltia infecciosa produïda pel Parvovirus B19. Afecta amb més freqüència a nens en edat preescolar o escolar. Els brots de parvovirus solen donar-se a finals d’hivern i principis de la primavera, però poden aparèixer casos esporàdics en qualsevol època de l’any.

Com es contagia?

És un virus exclusivament humà, motiu pel qual no es pot contagiar dels humans als animals ni dels animals als humans.

El període d’incubació sol variar de 4 a 28 dies.

El Parvovirus B19 es contagia fàcilment de persona a persona a través dels fluids infectats procedents del nas, la boca i el coll, especialment les gotetes de saliva amb la tos o esternuts. També es pot contagiar al compartir vasos o coberts.

Com es manifesta?

Els estudis de laboratori mostren que, malgrat entre el 40% i el 60% d’adults de tot el món han passat la infecció per Parvovirus B19, la majoria d’ ells no recorda haver presentat símptomes d’eritema infecciós. Per aquest motiu, els experts consideren que la majoria de la gent que contrau la infecció per Parvovirus B19 presenta símptomes lleus o cap en absolut.

L’eritema infecciós comença amb febreta, mal de cap i símptomes catarrals lleus (congestió nasal o mocs). Aquests símptomes inicials remeten i apareix l’erupció característica en uns dies. L’erupció, d’un vermell intens, apareix típicament a la cara, a les galtes. Dies més tard, es va extenent per la resta del cos en sentit descendent, apareixent taques vermelles (generalment d’un color més clar) en el tronc, braços i cames. Normalment no afecta els palmells de les mans ni les plantes dels peus. En pocs dies, l’erupció es va aclarint en algunes zones, donant un aspecte reticulat. Aquesta erupció es dóna sobretot en els nens menors de 10 anys. Els nens més grans i adults sovint es queixen de que l’erupció els pica, però la majoria de nens més grans no semblen malalts ni tenen febre. L’erupció pot trigar entre una i tres setmanes en desaparéixer.

eritema cos

Determinats estímuls (com la llum solar, la calor, l’exercici i l’estrés) poden reactivar l’erupció fins que aquesta desaparegui completament.

Altres símptomes que de vegades s’associen a l’eritema infecciós són ganglis limfàtics inflamats, ulls vermells, mal de coll i diarrea.

En ocasions,sobretot al final de l’adolescència i a l’edat adulta, un episodi d’eritema infecciós pot anar seguit de dolor o inflamació a les articulacions, generalment de les mans, canells, genolls i turmells.

Com es diagnostica?

Generalment es diagnostica a partir de l’erupció característica a la cara i el cos. En casos excepcionals, si un nen o un adult no té l’erupció però es troba malament des de fa un temps, es pot sol.licitar una anàlisi de sang per a determinar si els símptomes poden estar provocats o no pel Parvovirus B19.

Quin tractament té?

En la gran majoria de casos es tracta d’una malaltia lleu que no requereix cap tractament. Els nens es recuperen ràpidament i sense complicacions. En cas de presentar febre o molèsties articulars, es pot administrar un antitèrmic/analgèsic (paracetamol o ibuprofè).

Quan s’ha de consultar el metge?

En nens amb el sistema immunològic alterat (nens amb SIDA, càncer o immunodeficiències) o amb determinats trastorns de la sang (anèmia falciforme o anèmia hemolítica) la infecció per Parvovirus B19 pot provocar anèmia.

En dones embarassades la infecció per Parvovirus B19 pot donar complicacions com avortament espontani o afectació del fetus. Per això, si una dona embarassada pateix una erupció o ha estat en contacte amb un nen amb eritema infecciós, hauria de consultar un metge.

embaras

Com es pot prevenir?

No hi ha cap vacuna contra l’eritema infecciós ni cap forma de prevenir la propagació del virus. Aïllar una persona que presenta l’erupció característica no permet evitar el contagi perquè generalment, quan apareix l’erupció, la persona ha deixat de ser contagiosa.

Tenir uns bons hàbits higiènics, com el rentat freqüent de mans, sempre pot ajudar a impedir el contagi de moltes infeccions.

Els companys de classe d’un nen amb eritema infecciós tenen aproximadament un 60% de probabilitats d’infectar-se.

snoopy

Un cop una persona ja s’ha contagiat amb el Parvovirus B19, es fa immune al virus i, generalment, no pot tornar-se a infectar.

Fonts:

KidsHealth

Aeped

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s