Dolors de creixement

Són dolors d’origen no determinat que afecten les extremitats inferiors de nens sans, especialment les cames,  i que apareixen al final del dia o quan el nen dorm.

Hi ha un 15-30% de nens en edat escolar que pateixen dolor a les extremitats inferiors.

El terme “dolors de creixement” és poc adequat. No hi ha cap dada per pensar que el creixement faci mal, però com que aquests dolors es donen a la infància i no hi ha una explicació raonable de la seva causa, es parla tradicionalment de dolors de creixement.

cames

Com es presenten?

Aquests dolors són de periodicitat i intensitat variables. Afecten tant a nens com a nenes i l’edat d’aparició més freqüent és entre els 4 i 8 anys.

Es poden donar en qualsevol part de les extremitats inferiors, més freqüentment a la cara anterior de les cames o als panxells i el nen no pot localitzar-los bé. Quan són molt localitzats, especialmente a la part anterior del genoll o en el taló, es tracta d’ inflamacions de les zones de creixement dels ossos, com són la malaltia d’ Osgood-Schlatter o la malaltia de Sever.

Solen aparèixer per la tarda o a la nit. De vegades, es donen quan el nen està adormit, arribant a despertar-lo si són molt forts. D’altres vegades, es manifesten a l’ acabar una activitat física. Pel matí el nen ja no presenta dolor i pot tornar a realitzar les activitats i jocs normals sense observar coixesa ni alteracions a la marxa.

dolor cames

Tenen un curs molt variable: uns nens experimenten molèsties de forma cíclica durant tota l’ etapa del creixement; altres no presenten mai aquests dolors.

És un trastorn benigne que no deixa mai seqüeles.

Per què es produeixen?

No es coneix amb exactitud per què es donen aquests dolors, però es podrien explicar per l’ús muscular excessiu en nens actius, ja que empitjora quan hi ha hagut una pràctica d’ exercici intens durant el dia.

patins

S’han de realizar exploracions complementàries?

Per diagnosticar els dolors de creixement sol ser suficient amb l’interrogatori i l’exploració física que faci el pediatre. Generalment, no cal cap prova per diagnosticar aquesta dolència. En cas de dubte, pot ser útil fer anàlisis de sang o radiografies per assegurar que el dolor no és degut a altres causes.

Quan s’ha de consultar al pediatre?

La major part dels nens que tenen dolors de creixement no necessiten anar al metge. Es tracta d’un trastorn benigne que no té cap risc, encara que sigui incòmode. Malgrat això, si el dolor és persistent o surt del patró referit abans, caldrà distingir-lo d’altres tipus de dolor que poden apuntar a un trastorn subjacent. 

Cal consultar el pediatre en els següents casos:

  • Els dolors són molt persistents o cada vegada més freqüents.
  • No desapareixen al matí o coincideixen amb l’exercici.
  • Interfereixen amb l’activitat normal de l’infant.
  • Es localitzen a les articulacions o només en una cama.
  • S’acompanyen d’altres símptomes com inflamació o envermelliment de la zona del dolor, coixesa, febre, taques a la pell, pèrdua de gana o cansament.

Quin tractament tenen?

Cada episodi s’alleuja amb mesures simples ja que es tracta de dolors o molèsties transitòries. Els dolors responen bé a analgèsics comuns com el paracetamol o l’ibuprofè.
També s’aconsellen els massatges a les extremitats amb dolor i l’aplicació local de calor.

De vegades és beneficiós l’estirament dels músculs afectats.

 

Fonts:

www. traumatologiainfantil.com

www.aeped.es

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s