Bronquiolitis aguda

Què és?

La bronquiolitis és una infecció de les petites vies respiratòries (bronquíols) que estan en els pulmons. Gairebé sempre és causada per virus.

Encara que hi ha casos aïllats al llarg de tot l’any, el normal és que es donin una o dues epidèmies de bronquiolitis durant els mesos de fred, entre novembre i març. En aquests casos, és el Virus Respiratori Sincitial (VRS) el principal responsable. La bronquiolitis afecta sobretot als menors de 2 anys.

auscultació

Com es contagia?

El contagi es produeix a través de la mucositat o la saliva d’una persona infectada. Habitualment es propaga fàcilment dins de la mateixa família, a les escoles bressol i a les sales dels hospitals o centres sanitaris.

També la causen altres virus com el virus de la grip, el parainfluenza o l’adenovirus.

Quins són els símptomes?

Els símptomes poden variar molt. Sol començar com un refredat, amb moc nasal, tos lleu i, de vegades, febre. Després d’un o dos dies, la tos empitjora i el nen té una respiració més agitada. Alguns nens poden tenir, a més, dificultat per respirar (se li marquen les costelles i l’abdomen es mou molt) i sorolls al pit (com “xiulets”).

Això és degut al fet que els bronquíols s’inflamen i produeixen moc, dificultant el pas d’aire als pulmons i la respiració del nen.

En nens grans i joves la infecció pel VRS produeix només un refredat. En canvi, els lactants i nens petits són els que poden tenir símptomes més severs perquè les seves vies respiratòries són més petites i s’obstrueixen més fàcilment.

esquema bronquiols

 

És greu?

La major part dels nens tenen un quadre lleu, que es cura amb tractament al seu domicili. Només alguns d’ells hauran d’ingressar a l’hospital.

El curs natural de la bronquiolitis pot durar entre 7 i 10 dies. Però és entre el segon i tercer dia quan pot donar-se un empitjorament. És important que pares i cuidadors sàpiguen reconèixer els signes i símptomes de dificultat respiratòria que els ha d’alertar per avançar la cita amb el seu pediatre o acudir a un centre sanitari.

Senyals d’alerta de dificultat respiratòria

 • Té sorolls com “xiulets” al pit i respira més de pressa.
 • Respira amb dificultat: es marquen les costelles i mou molt l’abdomen; o deixa de respirar durant uns segons.
 • La fatiga (o cansament) li dificulta prendre aliments.
 •  Vomita tot el que pren i rebutja prendre líquids.
 • Està somnolent i gemegós.
 • El nota més pàl·lid, amb llavis i puntes dels dits de color blavós.

En qualsevol cas, cal ser pacient. L’evolució serà lenta, amb una millora gradual del seu estat general i dels símptomes respiratoris. Malgrat la millora general, alguns símptomes lleus, com la tos, poden durar 2-4 setmanes .

Hi ha nens que tenen major risc de patir bronquiolitis greu?

Sí, l’edat és un factor molt important. Així, els lactants menors de 3 mesos i els que van néixer prematurs tenen més risc de tenir una bronquiolitis greu o de necessitar tractament hospitalari; probablement perquè les seves vies aèries són més petites. També, els nadons amb problemes greus de cor o de pulmó, com la fibrosi quística o la displàsia broncopulmonar, i els que tenen dèficits immunològics.

Per això, potser si el seu fill va néixer molt prematurament o amb malaltia cardiopulmonar greu li proposin rebre a l’hospital, des del naixement i fins als 2 anys d’edat, una medicació preventiva enfront del VRS durant els mesos de tardor i hivern.

prematur

Com es tracta?

No hi ha cap medicina eficaç per combatre el virus respiratori sincitial . Els antibiòtics que s’usen per tractar les infeccions bacterianes no són eficaços per a les infeccions causades per virus, com la bronquiolitis.

No obstant això, cal recordar que la major part dels casos són lleus i autolimitats .

Hi ha mesures de suport i cures generals que podem fer a casa i han demostrat ser molt útils per alleujar els símptomes que es produeixen en la majoria dels casos de bronquiolitis. Per això, és important que els pares tinguin una informació adequada:

 • Si té febre, donar un antitèrmic com Paracetamol o Ibuprofè (aquest només si és major de 6 mesos) i mesures físiques per baixar-la.
 • Oferir líquids (aigua o llet) de forma regular i en petites preses, per mantenir una bona hidratació.
 • Fer rentats nasals amb sèrum fisiològic o solucions “salines” i aspirar les secrecions. Si a més elevem la capçalera del bressol i col·loquem al nadó una mica incorporat i cap per amunt (decúbit supí), podrà respirar millor.
 • És important evitar qualsevol exposició al fum del tabac. No fumar a casa.
 • És possible que el nen mengi més lentament que de costum i toleri pitjor els aliments. En aquests casos, és millor oferir quantitats més petites i freqüents de líquids i aliments tous per evitar que es fatigui o es deshidrati.
 • Si el nen té dificultat respiratòria lleu o moderada, el pediatre pot donar-li algunes medicines que serveixen per obrir les vies respiratòries. Això sembla ajudar a alguns nens, però no sempre passa així.
 • Cal tenir en compte que els xarops per a la tos i els mucolítics no són útils i poden ser perjudicials.

En els altres casos, si hi ha dificultat respiratòria important o signes de deshidratació, els nens hauran de ser tractats a l’hospital.

Es pot fer alguna cosa per prevenir la bronquiolitis?

El VRS es contagia, com en un refredat, a través de les gotetes de saliva i el moc d’una persona infectada, i també a través de mans contaminades amb aquestes secrecions.

– La mesura més útil per prevenir el contagi és assegurar que les persones que tenen cura del nadó es rentin les mans amb freqüència, tant abans com després d’agafar-lo o tocar les seves coses (xumet, biberó, joguines, …).

– No portar el nen a la guarderia en època epidèmica. Sobretot, si és molt petit (menor de 3 mesos) o va néixer prematur.

– Evitar el contacte proper amb germans o nens grans amb símptomes de refredat en èpoques d’epidèmia de bronquiolitis. No oblidi que els nens més grans poden tenir una infecció per VRS i presentar només símptomes de refredat.Animeu-los a rentar-se les mans amb aigua i sabó en arribar del col·legi.

– Eviti, si és possible, les sales d’espera dels centres sanitaris. No vagi a les urgències dels hospitals per malalties lleus o banals.

– L’exposició al fum del tabac és un factor agreujant de la bronquiolitis. Prohibeixi fumar a casa.

– I no oblidi que els nens alimentats al pit durant 4 mesos o més solen tenir bronquiolitis més lleus.

rentat mans

Té alguna relació amb l’asma?

Els símptomes són similars, però no s’han de confondre.

Cal saber que alguns nens petits que han tingut una bronquiolitis poden presentar després símptomes d’asma o bronquitis associats als refredats o infeccions respiratòries. Sol passar els 2 o 3 primers anys de la vida, sense que això signifiqui que siguin asmàtics. D’altres, segurament aquells que estan predisposats genèticament, podran desenvolupar o continuar amb asma després dels 5 anys d’edat.

Fonts:

Familia y Salud. AEPap.

Més informació:

FAROS. Hospital Sant Joan de Déu.

NEUMOPED. Sociedad Española de Neumología Pediátrica.

Kidshealth.

Un pensament sobre “Bronquiolitis aguda

 1. Retroenllaç: Per que es refreden tant els nens | CAP Poblenou

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s