Febre i tractament antitèrmic

La febre o augment de la temperatura corporal és un dels principals símptomes que presenten els nens quan pateixen una infecció i és el motiu principal de consulta al pediatre.

febre

 

L’ Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria va publicar fa uns anys el Decàleg de la febre.

decalogo_fiebre-page-0

Sempre cal tractar la febre ?

No sempre cal tractar la febre . Recordeu que forma part dels mecanismes de defensa: l’hem tractar si causa malestar o disconfort o si es tracta de febre elevada. També s’ha de tractar en aquells nens amb malalties greus del cor, pulmó, bronquis i sistema nerviós.

Com es tracta la febre ?

Per tractar la febre s’usen els antitèrmics . Habitualment el paracetamol, per via oral o rectal . La dosi depèn del pes i es podrà administrar cada 4-6 hores.

O bé es pot emprar l’ibuprofèn, cada 6 o 8 hores; la dosi també depèn del pes, i no s’ha d’utilitzar en menors de 6 mesos.

Tal i com es comenta a l’article “En el tractament de la febre no s’ha d’alternar el paracetamol i l’ibuprofè”  de la revista mèdica  Evidencias en Pediatría de la Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria, no s’han d’associar o alternar antitèrmics de forma rutinària; només en casos molt concrets i sempre per prescripció mèdica. Malgrat tan el paracetamol com l’ibuprofè són fàrmacs molt utilitzats en nens, poden tenir efectes secundaris. Amb els estudis que hi ha actualment, són medicaments segurs si s’utilitzen de forma individual, però no hi ha informació de la seva seguretat si es donen a la vegada. D’altra banda, al donar dos medicaments a la vegada, es poden produir errors en la dosi que rep el nen. L’article conclou que davant un nen amb febre al qual es considera que s’ha de donar un antitèrmic, hem d’administrar-li un d’ells, però no tots dos. La recomanació d’utilitzar ambdós a la vegada o alternats, no aporta avantatges i, en canvi, podria produir efectes perjudicials.

nen paracetamol

On trobar més informació a Internet

– Per a més informació sobre els diferents tipus de termòmetres que hi ha i com s’utilitzen, “Tot el que necessites saber abans de comprar un termòmetre” de l’Observatori FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu.

– Per saber més sobre la febre, el Dr. Jordi Pou, pediatre de l’Hospital Sant Joan de Déu, ens explica en aquest vídeo les característiques de la febre i les mesures que s’han de prendre si apareix: “El teu fill té febre? No lluitis contra el termòmetre, busca´n la causa”.

-Decàleg de la febre de la AEPap . Disponible a: http://www.aepap.org/biblioteca/ayuda-en-la-consulta/decalogo-de-la-fiebre

-Família i salut : febre . Disponible a: http://www.familiaysalud.es/nos-preocupa-que/fiebre

-Kidshealth : La febre i com prendre la temperatura del seu fill . Disponible a:
http://kidshealth.org/parent/h1n1_center/h1n1_center_esp/fever_esp.html

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s