El peu pla

pie plano

Els peus plans són a causa que els teixits que sostenen les articulacions en el peu (tendons) estan fluixos, provocant una disminució de l’altura de l’arc longitudinal plantar (també anomenat arc plantar). Això ve condicionat per la seva gran elasticitat i per la quantitat de teixit adipós a la zona interna de la planta del peu.

pedflat_s

L’arc longitudinal del peu es desenvolupa de forma progressiva els primers anys de vida; a mesura que els nens creixen, els teixits es tiben i formen un arc, la qual cosa té lloc quan el nen té entre 2 i 4 anys d’edat, aconseguint la seva màxima altura cap a l’adolescència. La majoria de les persones té arcs normals quan són adultes. No obstant això, és possible que en algunes persones aquest arc mai es formi.

A partir dels 5 anys l’arc ja és aparent i seguirà augmentant de forma progressiva. En general les noies solen tenir l’arc una mica més pronunciat que els nois.

El peu pla pediàtric pot classificar-se en dos vessants: asimptomàtic, quan no presenta cap símptoma, cosa que és bastant habitual, o simptomàtic, quan el nen pateix un o varis dels següents símptomes:

  • Dolor al peu, al turmell, a la cama o al genoll.
  • Malaptesa o canvis en la manera de caminar.
  • Limitació per realitzar activitats físiques.
  • Inclinació del taló cap a fora.

Tractament

En general, el peu pla flexible no requereix tractament. Es tracta de peus normals que evolucionaran espontàniament cap a una millorança de l’alineació.
Convé estimular el desenvolupament de la musculatura pròpia del peu mitjançant exercicis com caminar de puntetes, o més senzill, caminar descalç per casa.
Hem d’evitar l’ús de calçat rígid perquè no permet un correcte desenvolupament del peu.

I les plantilles?

plantillas-ortopedicas-3-4-pediatricas-86289-5165517No s’aconsella l’ús de plantilles ni un altre tipus de dispositius o calçat ortopèdic.
Les plantilles modifiquen el suport de la planta del peu al moment que el nen posa el pes damunt. No obstant això, no s’ha demostrat que tinguin efecte a corregir l’altura de l’arc longitudinal intern ni cap dels altres trastorns d’alineació del peu pla flexible.
Per contra, les plantilles contribueixen al fet que la sola del calçat sigui més rígida i això no afavoreix el desenvolupament muscular del peu.

També s’ha comprovat que un percentatge dels nens que utilitzen plantilles poden desenvolupar trastorns psicològics relacionats amb la autoimatge davant dels seus companys d’escola.

Avui dia només estarien indicades en algunes afeccions del peu en les quals es produeixen sobrecàrregues amb aparició de  o dolor.

sabata ortopèdica

Per ampliar informació:

 

(Imatges: medicalexpo.es, podologiaentuvida.blogspot.com, drtepper.com, zapatosortopedicos.es)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s