25è aniversari de la Convenció Internacional sobre els Drets de l’Infant. 20 de novembre de 2014

IMG_20141120_151632

Imatge: “Com són els professionals de pediatria?”.  Dibuixos fets pels infants de l’Alt Penedès.

Aquest any es compleix el 25 aniversari de l’aprovació de la Convenció internacional sobre els drets de l’infant. La Convenció, ratificada per 193 països, va ser adoptada per unanimitat en l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 novembre 1989.

La infància és una etapa de la vida amb gran  vulnerabilitat i precisa de mesures de protecció específiques. Els valors en joc principalment són humans i socials estant en risc la igualtat d’oportunitats. Per als nens, és molt complicat eludir l’estrès i el patiment dels seus pares quan les coses no van bé i l’atur és el tema que monopolitza les preocupacions familiars. Condiciona la seva dieta, l’obesitat pot considerar-se una de les cares de la malnutrició, augmenta el consum d’aliments de pitjor qualitat i hipercalòrics, sumant-se l’abandonament d’activitats extraescolars i esportives, penalitzant l’activitat física. Progressivament les dificultats econòmiques familiars repercuteixen en el rendiment escolar i aquests nens tindran serioses dificultats per aconseguir mantenir la seva condició socioeconòmica i sortejar la marginació.

Què millor i més rendible la inversió dedicada a l’educació ia la salut infantil, múltiples estudis així ho confirmen i nosaltres com sanitaris i responsables de la salut infantil del Penedès ho podem ratificar. Es calcula, segons l’Associació Espanyola de Pediatria i també ho confirma la Societat Catalana de Pediatria, que es necessiten mil pediatres més a tot Espanya, especialment a les zones rurals, mentre que cada any es convoquen menys places de metges residents per especialitzar-se en pediatria .

El 1945, la Carta de les Nacions Unides va establir les bases de la Convenció en exhortar tots els països a promoure i encoratjar el respecte pels drets humans i les llibertats fonamentals “per a tots”. La Declaració Universal de Drets Humans va ser aprovada tres anys després, i en ella es va fer un major èmfasi que “la maternitat i la infantesa tenen dret a una ajuda i a una assistència especials”.

La Convenció sobre els drets de l’infant recull 54 articles

Entre els Drets del nen destaquen quatre principis fonamentals:

 • La no discriminació: tots els nens tenen els mateixos drets.
 • L’interès superior de l’infant: qualsevol decisió, llei, o política que pugui afectar la infància ha de tenir en compte què és el millor per al nen.
 • El dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament: tots els nens i nenes tenen dret a viure i ha tenir un desenvolupament adequat.
 • La participació: els menors d’edat tenen dret a ser consultats sobre les situacions que els afectin i a que les seves opinions siguin tingudes en compte.

 Cóm estem

 • “32,6% dels nens i les nenes a Espanya (2.2726.849) viuen en risc de pobresa o exclusió Segon l’últim informe d’Unicef.” Les famílies espanyoles han perdut l’equivalent a deu anys de millores en els seus ingressos.
 • “50% de les famílies amb nens d’entre 0 i 17 anys no poden permetre una setmana de vacances a l’any fora de la llar habitual”.
 • “46,9% de les llars amb nens no poden afrontar despeses imprevistes”
 • “74% dels menors de 14 a 18 anys ha begut alcohol en l’últim mes”
 • “23% d’abandonament escolar primerenc, ha completat l’ESO; però no se segueix cap estudi o formació posterior. Un de cada quatre joves no es gradua en ESO, i només Turquia (29,19%) supera Espanya (25,8%) en percentatge de joves que ni estudien ni treballen, quan la mitjana de l’OCDE és del 15%.
 • El 15% dels nens presenten algun tipus de trastorns de l’aprenentatge i el fracàs escolar està en el 30%.
 • “1,4% és la proporció del PIB espanyol dedicat a protecció social. A Europa és el 2,25. “
 • “27,8% dels menors de 2 a 17 anys tenen obesitat o sobrepès.

Exemples del contingut dels articles

Article 27. “Tots els infants tenen dret a gaudir d’un nivell de vida adequat per al seu desenvolupament i és responsabilitat primordial de pares i mares proporcionar-la. És obligació de l’Estat adoptar mesures apropiades perquè aquesta responsabilitat pugui ser assumida “.

Article 28. “Té dret a l’educació i és obligació de l’estat assegurar almenys l’educació primària gratuïta i obligatòria”. L’aplicació de la disciplina escolar ha de respectar la dignitat de l’infant com a persona humana.

Article 31. “L’infant té dret a l’esbarjo, al joc i ha participar en activitats artístiques i culturals”.

Article 33. “És dret de l’infant ser protegit de l’ús d’estupefaents i psicotròpics i es impedirà que aquest  estigui involucrat en la producció o distribució”.

Tots els articles a:

 www.unicef.es

No ha de quedar en una mera declaració d’intencions, perquè els seus 54 articles són d’obligat compliment per als estats signants, que han de fer polítiques actives perquè es compleixin, i han de passar comptes.

Més informació:

El síndic de greuges presenta l’informe anual sobre els drets dels infants, amb un decàleg de reptes pendents al Parlament de Catalunya. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s