Dia Mundial de la Diabetis

 

not-317a

Avui dia 14 de novembre es celebra el Dia Mundial de la Diabetis. S’estima que prop del 8% de la població mundial té diabetis (550 milions de persones) i hi ha més de 25 milions amb diabetis tipus 1. A la diabetis es la denonima la pandèmia silenciosa del segle XXI.

La diabetis tipus 1 apareix generalment en persones d’entre 0 i 20 anys i és una de les malalties cròniques infantils més freqüents als països desenvolupats. A Espanya, cada any es registren més de 1.000 casos nous de diabetis tipus 1.

La diabetis és una malaltia crònica ocasionada per la dificultat que te l’organisme per utilitzar el sucre que ingereix amb els aliments. Com a conseqüència el sucre s’acumula i resta en la sang ocasionant la hiperglucèmia (valors alts de glucèmia en sang) que donen lloc al diagnòstic de la diabetis. Aquesta situació es produeix perquè l’organisme fabrica poca o gens d’insulina que és la hormona necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits (músculs, cervell…).

L’ACD i el CIDI 

ACD

L’Associació de diabètics de Catalunya (ADC) va ser creada l’any 1992 naixent de la fusió de 9 associacions de diabètics d’arreu de Catalunya. És una entitat que aplega tant diabètics com tutors de nens diabètics, familiars i col·laboradors sensibilitzats per algun motiu amb els problemes que deriven d’aquesta carència. Els objectius de l’ADC són INFORMAR, ACONSELLAR, AJUDAR I DEFENSAR el diabètic. Igualment contribueix a impulsar la INVESTIGACIÓ, fomentar la QUALITAT de l’assistència pública i promoure la SENSIBILITZACÓ de la resta de la societat de la problemàtica que afecta al diabètic i al seu entorn.

Les seves delegacions a les comarques de l’Alt Penedès i Garraf són: l’ADC Alt Penedès i l’ADC Garraf.

logo-cidi-caEl Centre per a la Innovació de la Diabetis Infantil (CIDI), és l’únic centre en tota Europa dedicat a la diabetis mellitus tipus 1 des d’un enfoc integral, combinant la triple funció d’impulsar línies d’investigació destinades a produir canvis significatius en aquesta malaltia; millorar l’atenció dels pacients; i sensibilitzar la societat sobre la diabetis infantil. Es tracta d’UNA INICIATIVA QUE PARTEIX DE LES FAMÍLIES AFECTADES i que ha impulsat i desenvolupat l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i la Fundació per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu, amb el suport de l’Obra Social “La Caixa”.

Tipus de diabetis

Diabetis mellitus tipus 1

És la que afecta nens i adolescents, encara que l’edat d’aparició pot prolongar-se fins al voltant dels trenta anys d’edat. Està causada per una alteració immunitària que porta al propi organisme a destruir les cèl·lules beta del pàncrees, que són les especialitzades en la fabricació d’insulina. Per això, el seu tractament consisteix en l’administració d’insulina subcutània.

La diabetis tipus 1 es produeix per múltiples factors que coincideixen en un mateix individu: una predisposició genètica sobre la qual actuen una sèrie de factors que desencadenen tot el procés de destrucció de les cèl·lules beta (factors infecciosos, dietètics, estrès …).

Diabetis mellitus tipus 2

És la diabetis que apareix en l’edat adulta, encara que cada vegada es detecten més casos de nens i adolescents amb obesitat.

Les causes poden ser múltiples, i les més importants són l’obesitat associada a una alimentació inadequada i la falta d’activitat física. Hi ha un major component genètic que en la diabetis tipus 1, és a dir, és més freqüent que aparegui si existeixen antecedents familiars.

En aquest tipus de diabetis les cèl·lules beta del pàncrees encara produeixen insulina, però la insulina no treballa tant bé com hauria, o la quantitat produïda no és suficient per mantenir els nivells de glucosa en sang dins de la normalitat.

Molts pacients amb diabetis tipus 2 poden tractar la seva diabetis perdent pes, canviant l’alimentació i augmentant l’exercici físic. Altres persones, a més, han de prendre medicaments (fàrmacs hipoglucemiants) que millorin l’acció de la seva insulina o, fins i tot, poden arribar a necessitar també l’administració d’insulina subcutània per controlar els nivells de glucosa en sang .

Diabetis monogènica

És una diabetis de causa genètica i molt menys freqüent.

Diabetis secundàries

Diabetis que apareixen com a conseqüència de determinades malalties o fàrmacs.

Webs d’interès

Podeu trobar més informació sobre la diabetis a:

Associació de diabètics de Catalunya

Centre per a la Innovació de la Diabetis Infantil (CIDI)

Sociedad Española de Diabetes

Fundación para la diabetes

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s