I Cursa Solidària Activa’t en família contra l’obesitat infantil

I Cursa Solidària

El Complex Aquàtic junt amb l’Equip de Pediatria Alt Penedès, varen iniciar fa 2 anys el programa Activa’t per ajudar a retornar hàbits d’activitat física a les famílies amb infants amb sobre pes.

Creiem en la necessitat de la investigació contra l’obesitat infantil i presentem una proposta d’esport en família per recollir fons per l’Obra Social de Sant Joan de Déu per a la investigació d’aquest problema.

Es tracta d’una cursa de 5km en la categoria d’adult i que enllaça, un cop arriben tots els participants amb un segon recorregut infantil (amb llargades segons categoria d’edat).

 

Un cop arribades les curses infantils per categoria, es fa la darrera fase de la cursa amb l’adult i l’infant fent un recorregut agafats de la ma de 400m i es sumen tots els temps ( 5km adult, cursa infant segons categoria, 400m finals).

Tots els participants rebran obsequis i es farà un reconeixement als primers, segons i tercers classificats, així com  gaudir d’una jornada de portes obertes al Complex amb tots els serveis a les famílies que aquest centre ofereix.

Les inscripcions les podran fer presencialment a les botigues d’Intersport Olaria i Espai Running així com al Complex Aquàtic fins el proper 9 d’octubre i també a través del formulari de contacte de la web www.complexaquatic.com

El preu de la inscripció, 100% per a l’Obra Social, és de 5 € adults i 3€ infants (fins als 14 anys).

El recorregut serà pla per la zona esportiva amb sortida i arribada propera al Complex Aquàtic.

És oberta a tothom fins a un màxim de 500 inscrits (entre adults i infants) ja que el ser la primera edició esperem que tothom es sumi a la iniciativa però som prudents.

INSCRIPCIÓ I REGLAMENT

Full inscripcio

Reglament cursa ESPORT ACTIVAT EN FAMILIA

Justificació

L’obesitat infantil és un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI. No és una qüestió aïllada, en una població en concret. És un problema a nivell mundial, i que afecta progressivament a molts països de renta baixa i mitjana, sobretot, a les ciutats.

La prevalença ha augmentat de manera alarmant. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al 2012 havien 42 milions d’infants amb sobrepès al món. D’aquests, 35 milions viuen en països en vies de desenvolupament.

El Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad, del Govern d’Espanya, va realitzar, al 2011, l’estudi ALADINO. La mostra recull dades antropomètriques en nens des del 6 anys fins als 10. Segons criteris de la International Obesity Task Force (IOTF), un 45% de la població estudiada pateix sobrepès.

Pel que respecta a Catalunya, l’estudi THAO, també del Govern Espanyol, té una prevalença del 29,4% en població de 3 a 12 anys.

L’origen l’obesitat infantil és multifactorial: a banda de la predisposició genètica, juguen altres factors en el desencadenant d’aquesta malaltia. Els hàbits, com l’alimentació i l’exercici físic, tenen gran incidència en el problema. Paulatinament, en viscut una transició nutricional, on s’ha passat d’una alimentació variada rica en fruites i verdures, a una amb excés de greixos saturats. Amb l’activitat física passa el mateix. El sedentarisme és cada vegada més freqüents en població més jove.

Davant d’aquesta situació, l’Equip Pediàtric Territorial de l’Alt Penedès ha engegat una sèrie de programes per incidir en la prevalença, amb l’objectiu de baixar els índex de sobrepès i obesitat infantil.

D’aquí neixen vàries iniciatives. El Programa d’Atenció Compartida al Pacient Obès Atenció Primària- Hospital Sant Joan de Déu, un programa d’atenció compartida amb l’Hospital, on comparteixen població i una línia de treball en comú.

També l’estudi INFADIMED, on s’investiga la incidència de l’educació sanitària, en el canvi d’hàbit s alimentaris en la població infantil, dels 3 als 7 anys. Aquest estudi es desplaça a les escoles de Vilafranca un cop al mes, i ensenya als alumnes hàbits saludables, agafant com a referència la Dieta Mediterrània.

I per últim, el Programa Activa’t, en conveni amb el Complex Aquàtic de Vilafranca del Penedès. Un programa on els nens amb poca activitat física, se’ls ofereix la possibilitat d’accedir al gimnàs, en companyia dels seus cuidadors, per a practicar activitat física.

Amb aquestes iniciatives, s’aborda aquest problema multifactorial en tots els àmbits possibles: sanitari, escolar i comunitari.

Arran d’això, i després de moltes converses i trobades, neix la I Cursa Solidària Activa’t en família , en benefici a la investigació del sobrepès i l’obesitat infantil. La nostra idea és implicar a tots el àmbits citats anteriorment, en un esdeveniment que promocioni els hàbits saludables en les famílies.

La nostra idea és organitzar una jornada familiar, amb diferents curses adaptades per edat, i que compti amb la col·laboració de tots els que estem implicats en incidir positivament en la prevalença del que es coneix com l’epidèmia del segle XXI.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s