Triple reconeixement per l’Equip Territorial de Pediatria de l’Alt Penedès

L’Equip d’Atenció Primària Territorial de Pediatria de l’Alt Penedès ha rebut recentment tres premis, fet que ens omple d’orgull i volem compartir amb vosaltres.

IMG-20140530-WA0004

lactancia extraccio

 

 

 

 

 

Dos d’aquests premis estan relacionats amb l’alimentació infantil i el nostre equip els ha rebut en col.laboració amb els companys de l’Equip d’Atenció Primària Territorial de Pediatria del Garraf. Els professionals implicats en aquest reconeixement han estat Jordi Fernández, Noemí Pujol, Mariona Roca, Núria Martín, Maria Fernández, Juan Chamorro, Sílvia Mercader, Laura Ojer i Anna Gatell. Els premis rebuts han estat el premi a la millor comunicació en el IV Curs d’Actualització en Cures d’Infermeria Pediàtrica, organitzat per l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica a Montbrió del Camp els dies 2 i 3 de maig, per la comunicació “INFADIMED Infància i Dieta Mediterrània” i el premi a la comunicació més original en la XX Reunió anual de la Societat Catalana de Pediatria organitzada a la Seu d’Urgell els dies 9 i 10 de maig amb la comunicació “Infància i Dieta Mediterrània: com actua el comportament alimentari en la prevalença del sobrepès infantil”.

2014.05.19 - INFADIMED - foto

 

INFADIMED (Infància i Dieta Mediterrània) és un estudi sobre l’impacte del comportament alimentari en la prevalença del sobrepès i l’obesitat infantil, que fa èmfasi en la promoció de la Dieta Mediterrània com exemple de dieta equilibrada. INFADIMED va començar el curs 2011-2012 amb alumnes d’entre 3 i 7 anys i els seus cuidadors, a dues escoles de Vilafranca: Estalella Graells i Sant Josep. Al curs 2012-2013 es van sumar a l’estudi els alumnes de 3 a 5 anys de l’escola Sant Ramon de Penyafort i Mas i Perera, també de Vilafranca. Actualment 650 alumnes reben educació sobre nutrició un cop al mes. D’aquests, 324 són el grup d’intervenció que formen part de l’estudi per comprobar l’impacte de l’educació en nutrició en l’índex de sobrepès i obesitat infantil. Els cuidadors reben formació en nutrició un cop cada dos mesos.

Per què la implicació en aquest projecte?

El motiu pel qual l’EAPT Pediatria Alt Penedès i Garraf s´ha implicat en aquest projecte és per l’augment del sobrepès i l’obesitat en la població infantil. L’excés de pes en la població infantil espanyola afecta el 45,2% dels nens i nenes amb edats compreses entre els 6 i 9 anys, segons l’estudi ALADINO publicat al juliol 2011. Aquest estudi recull dades actualitzades de la prevalença de l’obesitat infantil a Espanya i ha estat realitzat en gairebé 8000 nens i nenes de tot Espanya.

Logo INFADIMED

Com es dur a terme?

Un cop al mes i durant 6 mesos, l’EAPT de Pediatria es desplaça a les escoles on fan les intervencions d’una durada aproximada de 45 minuts, dins l’horari lectiu dels escolars. Comença l’activitat amb una presentació oral per part del professional d’infermeria sobre el tema a tractar. A continuació es projecta una pel.lícula de dibuixos animats creada pel mateix equip, d’uns 15 minuts aproximadament. Cada pel.lícula tracta un tema diferent, adequat a l’edat de l’alumnat. Una vegada finalitzada la pel.lícula es projecta una presentació en format power point que recull un resum del tema tractat i tot seguit es demana la participació interactiva dels alumnes, tot plantejant-los-hi preguntes i convidant-los a manifestar les seves opinions. La intervenció finalitza amb l’elaboració d’una fitxa relacionada amb el tema tractat. Amb els cuidadors dels alumnes es fa una xerrada bimensual a l’escola d’una hora de durada aproximadament, sobre temes de nutrició infantil i hàbits familiars.

Com i quina valoració es fa?

Un cop a l’any es recullen les dades antropomètriques dels alumnes que han estat autoritzats a ser grup control de l’estudi. Al principi de la intervenció, es va passar una enquesta sobre hàbits nutricionals basats en l’índex Kidmed, per valorar l’adhesió a la Dieta Mediterrània abans i després de la intervenció. D’aquesta manera, s’obtenen dues valoracions: una quantitativa i una altra qualitativa.

La iniciativa és valorada com a molt positiva tant pels nens, com per les famílies, els docents de les escoles i els professionals sanitaris. Suposa un apropament a la comunitat, utilitzant un llenguatge proper i una metodologia i tecnologia actuals per incidir en un canvi d’hàbits alimentaris i fomentar l’activitat física.

 Concurs de Fotografia de la Setmana Mundial de la Lactància Materna 2014 winning goal

L’altre premi ha estat guanyat en el concurs de Fotografia de la Setmana Mundial de la Lactància Materna 2014 que l’Aliança Mundial pro Lactància Materna o WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) organitza enguany. L’Aliança Mundial pro Lactància Materna (WABA) és una xarxa global d’individus i organitzacions interessades en la protecció, promoció i suport de la lactància materna a tot el mónAmb el lema “Lactància Materna: gol de la victòria – per a la vida! s’afirma la importància d’augmentar i mantenir la protecció, promoció i suport de la lactància materna – en els Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM) de compte enrere, i més enllà.

Les professionals que han obtingut aquest premi són la Inma Pablos i l’Alma Alaminos per una fotografia d’una mare donant el pit a un nen de 15 mesos mentre li feien una extracció de sang.

lactancia extraccio

Si voleu veure les altres fotos guanyadores del Concurs de Fotografia de la SMLM 2014, cliqueu al següent enllaç:

Concurs fotografia Setmana Mundial de la Lactància Materna 2014

Moltes felicitats, companys!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s