Dia Mundial de la Tuberculosi

El Dia Mundial de la Tuberculosi serveix per generar un major nivell de consciència sobre l’epidèmia mundial de tuberculosi i dels esforços per acabar amb la malaltia. Actualment, un terç de la població mundial està infectada de tuberculosi. L’Aliança Mundial Stop a la Tuberculosi, xarxa d’organitzacions i països que lluita contra la malaltia, organitza el Dia Mundial per donar a conèixer l’abast de la malaltia i les formes de prevenir-la i curar-la. L’OMS treballa per reduir, d’aquí al 2015, les taxa de prevalença i morts a la meitat.

El lema del Dia Mundial de la Tuberculosi 2014 és “Atendre als 3 milions”.

La tuberculosi és curable, però els esforços que es realitzen en l’actualitat per trobar, tractar i guarir tots els malalts són insuficients. Dels nou milions de persones que contreuen la tuberculosi cada any, una tercera part queda “desatesa” pels sistemes de salut. Una gran part d’aquests tres milions pertanyen a les comunitats més pobres i vulnerables, o marginades, del món, com els immigrants, els refugiats i desplaçats interns, els reclusos, els pobles indígenes, les minories ètniques o els consumidors de drogues.

Torna la tuberculosi?

Aquest és el reportatge que va fer el programa de divulgació de la TVC “Quèquicom” sobre la Tuberculosi


Què és la tuberculosi?

La tuberculosi és causada per Mycobacterium tuberculosi, un bacteri que gairebé sempre afecta els pulmons. L’afecció és curable i es pot prevenir.
La infecció es transmet de persona a persona a través de l’aire. Quan un malalt de tuberculosi pulmonar tus, esternuda o escup, expulsa bacils tuberculosos a l’aire. N’hi ha prou que una persona inhali uns pocs bacils per quedar infectada.

Pulmonary_tuberculosis_symptoms

Es calcula que una tercera part de la població mundial té tuberculosi latent; és a dir, estan infectades pel bacil però encara no han emmalaltit ni poden transmetre la infecció.

Les persones infectades amb el bacil tuberculós tenen un risc al llarg de la vida d’emmalaltir de tuberculosi d’un 10%. Aquest risc és molt major per a les persones el sistema immunitari de les quals està danyat, com ocorre en casos d’infecció pel VIH, desnutrició o diabetis, o en els fumadors.

Quan la malaltia tuberculosa es presenta, els símptomes (tos, febre, suors nocturnes, pèrdua de pes, etcètera) poden ser lleus per molts mesos. Com a resultat, els pacients triguen a buscar atenció mèdica i  transmeten el bacteri a uns altres. Al llarg d’un any, un malalt tuberculós pot infectar a unes 10 a 15 persones per contacte. Si no reben el tractament adequat, fins a dues terceres parts dels malalts tuberculosos moren.

Població més sensible

La tuberculosi afecta principalment als adults joves, és a dir, en l’edat més productiva. Però tots els grups d’edat estan en risc. Més del 95% dels casos i les morts es registren als països en desenvolupament.

Les persones infectades simultàniament pel VIH i el bacil tuberculós tenen entre 21 i 34 vegades més probabilitats d’emmalaltir de tuberculosis. El risc de desenvolupar tuberculosi activa també és major en les persones afligides d’altres trastorns que deterioren el sistema immunitari.

En 2012, aproximadament mig milió de nens (de 0 a 14 anys) van emmalaltir de tuberculosis, i una mitjana de 74 000 nens seronegatius van morir per aquesta causa.

El consum de tabac augmenta molt el risc d’emmalaltir de tuberculosi i morir com a conseqüència d’aquesta. Al món, es calcula que més del 20% dels casos de tuberculosis són atribuïbles a l’hàbit de fumar.

Repercussió de la tuberculosi al món

La tuberculosi es presenta a tot el món. En 2012, el nombre més gran de casos va ocórrer a Àsia, a la qual va correspondre el 60% dels casos nous al món. No obstant això, aquest mateix any l’Àfrica subsahariana va tenir la taxa més gran d’incidència: més de 255 casos per 100 000 habitants.

En 2012, al voltant del 80% dels casos de tuberculosis es van presentar en 22 països. En alguns països s’està produint una disminució considerable dels casos, però en uns altres el descens està succeint més lentament. El Brasil i Xina, per exemple, estan entre els 22 països on es va observar un descens sostingut dels casos de tuberculosis en els últims 20 anys. En l’última dècada, la prevalença de la tuberculosi a Cambodja es va reduir en gairebé un 45%.

Símptomes i diagnòstic

Els símptomes comuns de la tuberculosi pulmonar activa són tos productiva (de vegades amb sang en l’esputo), dolors toràcics, feblesa, pèrdua de pes, febre i suors nocturnes.

Són molts els països que segueixen depenent de la bacil·loscòpia de l’esputo per diagnosticar la tuberculosi. Amb aquesta tècnica, tècnics de laboratori degudament capacitats examinen sota el microscopi mostres d’esputo per veure si contenen bacils tuberculosos. D’aquesta manera es pot establir el diagnòstic de tuberculosi en un dia; no obstant això, amb aquesta tècnica no es detecten molts casos de formes menys infeccioses de la malaltia.

El diagnòstic de la tuberculosi multirresistent i la infecció pel VIH associada amb la tuberculosi és més complex. Actualment es comença a utilitzar eficaçment en molts països una prova nova que en dues hores diagnostica la tuberculosi i la farmacorresistència.

Tuberculina

Foto: Pixabay

En els nens és particularment difícil diagnosticar aquesta malaltia.

Tractament

La tuberculosi és una malaltia que es pot tractar i guarir. La forma activa que és sensible als antibiòtics es tracta amb una combinació estàndard de quatre d’aquests medicaments administrada durant sis mesos juntament amb informació, supervisió i suport del pacient per un agent sanitari o un voluntari capacitat. Si no es proporcionen supervisió i suport, el compliment terapèutic pot ser difícil i, com a conseqüència, la infecció pot propagar-se. La gran majoria dels malalts poden guarir-se a condició que els medicaments es prenguin correctament.

Des de 1995, gràcies a les estratègies DOTS i Aturar a la Tuberculosis recomanades per l’OMS, s’ha tractat amb bons resultats a més de 56 milions de persones i es calcula que s’haurien salvat uns 22 milions de vides.

Tuberculosi i VIH

Com a mínim, una tercera part dels 35 milions de persones infectades pel VIH a tot el món estan infectades també amb el bacil tuberculós, encara que encara no pateixen tuberculosi activa. Les persones doblement infectades tenen 30 vegades més probabilitats d’arribar a patir tuberculosi activa que els qui no estan infectades pel VIH.

La combinació de la infecció pel VIH amb la tuberculosi és letal, ja que la una accelera l’evolució de l’altra. Un individu infectat alhora amb el VIH i el bacil tuberculós té més probabilitats de contreure la tuberculosi activa. En 2012, unes 320 000 persones van morir a causa de la tuberculosi associada amb la infecció pel VIH. Aproximadament un 20% de les morts de les persones infectades pel VIH són causades per la tuberculosi. Segons càlculs, en 2012 hi havia aproximadament 1,1 milions de casos nous d’aquesta infecció mixta, i el 75% vivien a Àfrica.

Per disminuir el nombre de morts l’OMS recomana un mètode de 12 components per als serveis integrats contra la tuberculosi i la infecció pel VIH, en particular mesures de prevenció i tractament de la infecció i la malaltia.

Tuberculosi multirresistent

Els medicaments antituberculosos corrents s’han vingut usant per dècades i la resistència a ells està augmentant. En tots els països estudiats s’ha comprovat l’existència de ceps del bacil que presenten resistència a almenys un medicament antituberculós.

Es coneix com a tuberculosi multirresistent a la causada per un cep que no respon al tractament almenys amb isoniazida i rifampicina, els dos medicaments antituberculosos de primera línia (estàndard) més eficaços.

L’origen d’aquesta forma de la malaltia està en el tractament incorrecte. En efecte, el tractament inadequat amb aquests medicaments, o la substitució de medicaments de mala qualitat, pot causar farmacorresistència.

La malaltia causada per bacils resistents no respon al tractament corrent de primera línia. No obstant això, la forma multirresistent es pot tractar i guarir amb medicaments de segona línia. Així i tot, hi ha poques opcions i, a més, els medicaments recomanats no sempre s’aconsegueixen. El tractament perllongat necessari (fins a dos anys de tractament) és més car i pot produir reaccions adverses greus.

En alguns casos la farmacorresistència pot ser pitjor. Això és el que es coneix com a tuberculosi ultrarresistent, que solament respon a uns pocs medicaments, fins i tot els antituberculosos de segona línia més eficaces.

En 2012, entre els casos notificats de tuberculosi pulmonar va haver-hi uns 450 000 casos de tuberculosis multirresistent. Gairebé el 50% d’ells corresponien a l’Índia, Xina i la Federació de Rússia. Es creu que aproximadament un 9,6% dels casos de tuberculosis multirresistent presentaven tuberculosis ultrarresistent.

Fonts:

OMS: La Tuberculosi

OMS: Dia Mundial de la Tuberculosi

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s