Think.Eat.Save: Cóm evitar el malbaratament d’aliments

Un estudi recent va demostrar que un terç dels aliments produïts a tot el món es perd o rebutja durant l’etapa de producció i de consum. Gairebé la meitat d’aquestes deixalles tenen lloc als països industrialitzats on venedors i consumidors rebutgen aliments encara en bon estat.

La xifra arriba els 300 milions de tones, molt més de la producció neta total en l’Àfrica Subsahariana. Una quantitat que d’altra banda, seria suficient per alimentar a 900 milions de persones famolenques a tot el món (FAO).

A Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments sòlids que es podrien haver aprofitat. Aquesta xifra equival a 34,9 kg de mitjana per habitant i any. Aquest malbaratament alimentari es produeix en el 58% de les llars catalanes, segons l’estudi Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya, elaborat per l’Agència de Residus de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Prou malbaratar aliments

La campanya Pensa.Alimenta’t.Estalvia del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), FAO i Messe Düsseldorf, compta amb el suport del Repte de la Gana Zero del Secretari General de Nacions Unides, que pretén aportar notorietat a aquests esforços i aconseguir que tots els sectors de la societat es conscienciïn i actuïn, convertint-se en actors en la lluita contra les deixalles alimentoses.

think.eat.save

La web de Pensa.Alimenta’t.Estalvia pretén convertir-se en un portal on aportar idees sobre com comprar i rebutjar menys aliments, i al mateix temps cridar a tots a l’acció.

Comencem educant al nostres fills

Per educar els nostres fills a no malbaratar els aliments, la Generalitat de Catalunya, al portal Família i Escola, ens fa un recull de recomanacions per evitar-ho:

  • Elaboreu amb ells un menú per a un dia de la setmana que aprofiti restes de menjars cuinats en dies anteriors.
  • Feu que els vostres fills us ajudin a fer la llista de la compra, tenint en compte els aliments que teniu a casa.
  • Feu-los reflexionar sobre si allò que han posat a la llista de la compra és realment necessari i es podrà consumir.
  • Demaneu-los que us ajudin a organitzar la nevera i el rebost, col·locant al davant el que caduca abans.
  • Ajusteu el menjar que poseu al plat o la mida de l’entrepà que els feu per anar a l’escola al que necessiten menjar realment.
  • Acostumeu els vostres fills a acabar-se el menjar que els poseu al plat.
  • Impliqueu els vostres fills en la preparació de l’entrepà o la carmanyola. Feu-los conscients que no es pot llençar el menjar i que si en sobra l’han de tornar a casa.
  • Quan organitzeu festes o celebracions familiars, feu una planificació ajustada d’aliments per evitar que en sobrin.
  • Feu-los reflexionar, en el cas que dineu o sopeu fora de casa, sobre el que demanen perquè no en sobri, i si en sobra demaneu si us ho podeu endur a casa.

Voleu més informació?

Fonts:

Think.Eat.Save

Portal família i escola

Agència Catalana de Seguretat Alimentària

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Recomanacions pels pares i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Think.Eat.Save: Cóm evitar el malbaratament d’aliments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s