La Diabetis Mellitus

El passat 14 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la Diabetis, una de les malalties cròniques més freqüents a la infància i adolescència, així com un problema de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament.

Sota el lema “Cuida’t i protegeix el teu futur”, es van  dur a terme activitats amb l’objectiu de conscienciar sobre la prevalença creixent d’aquesta malaltia, sobretot la diabetis tipus 2, i la seva prevenció. Alhora també es va destacar la importància del diagnòstic precoç i de l’educació per a la salut, per reduir-ne les complicacions i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

nens basquet

Què és la diabetis?

La diabetis mellitus és una malaltia que es caracteritza per l’augment dels nivells de glucosa en sang (hiperglucèmia). Això passa com a conseqüència de la disminució de la formació d’una hormona anomenada insulina per part de les cèl·lules beta del pàncrees (diabetis mellitus tipus 1), per una activitat insuficient d’aquesta hormona (diabetis mellitus tipus 2), per causes genètiques (diabetis tipus MODY), diabetis secundàries que apareixen com a conseqüència de determinades malalties o fàrmacs.

Gràcies a la insulina el cos utilitza l’energia de l’alimentació; en les persones amb diabetis la glucosa procedent dels aliments no pot ser aprofitada adequadament per les cèl·lules dels teixits, el que comporta seriosos problemes metabòlics i pèrdua de pes.

nen cansat

Tipus de diabetes

 • Diabetis mellitus tipus 1: és la que afecta a nens i adolescents encara que la seva edat d’aparició pot prolongar-se fins als 30 anys. Està originada per una alteració immunitària que porta al propi organisme a destruir les cèl·lules beta del pàncrees que són les especialitzades en la fabricació d’insulina. En conseqüència el seu tractament és l’administració d’insulina subcutània. La diabetis tipus 1 es produeix per múltiples factors que coincideixen en un mateix individu: una predisposició genètica sobre la que actuen una sèrie de factors que desencadenen tot el procés de destrucció de les cèl·lules beta (factors infecciosos, dietètics, estrès…).

nen autoinsulina

 • Diabetis mellitus tipus 2: és la diabetis que apareix a l’edat adulta encara que cada vegada es detecten més casos en nens i adolescents amb obesitat. Les causes poden ser múltiples i les més importants són l’obesitat associada a una dieta inadequada i la manca d’activitat física. Existeix un major component genètic que a la diabetis tipus 1, és a dir, és més freqüent que aparegui si existeixen antecedents familiars. En aquest tipus de diabetis les cèl·lules beta del pàncrees encara produeixen insulina, però la insulina no treballa tan bé com hauria o la quantitat produïda no és suficient per mantenir els nivells de glucosa a la  sang dins de la normalitat. Molts pacients amb diabetis tipus 2 poden tractar la seva diabetis perdent pes, canviant la dieta i augmentant l’exercici. Altres han de prendre medicaments (fàrmacs hipoglucemiants) que millorin l’acció de la seva insulina o fins i tot poden arribar a precisar també l’administració d’insulina subcutània per a controlar els nivells de glucosa a la sang.
 • Diabetis tipus MODY: diabetis molt més infreqüents degut a causes genètiques
 • Diabetis secundàries: diabetis que apareixen com a conseqüència de determinades malalties o fàrmacs.

Es pot prevenir?

Actualment la diabetis tipus 1 no es pot prevenir, però s’estan investigant els factors mediambientals que poden contribuir a la destrucció de les cèl·lules productores d’insulina.

En canvi, la diabetis tipus 2, la més freqüent, es pot prevenir en molts casos si les persones en situació de risc mantenen un pes adequat i practiquen activitat física amb regularitat.

Per què apareix la diabetis tipus 1?

Actualment es coneix que els gens tenen un paper en el desenvolupament de la diabetis tipus 1, però encara es desconeix la seva importància ja que els estudis mostren que la diabetis no està causada només per la genètica.

Actualment existeixen varis estudis que intenten descobrir quins factors ambientals (virus, alimentació…) són els que quan es combinen amb una genètica predisposada poden iniciar la cadena de successos que porten fins a la diabetis tipus 1.

nen menjant

Símptomes de la diabetis tipus 1

 • Orinar amb freqüència.
 • Orinar-se al llit en nens que han deixat d’usar bolquers.
 • Set extrema.
 • Gana extrema.
 • Pèrdua de pes ràpida.
 • Debilitat, fatiga o somnolència.
 • Irritabilitat (nens petits).
 • Nàusees.
 • Vòmits.
 • Visió borrosa.
 • Olor ”dolç” estrany a l’alè (fa olor a pomes).
 • Infecció per fongs.
 • Rampes musculars.

nen aigua

Com diagnosticar la diabetis?

A un nen se li diagnostica diabetis si:

 • El seu nivell de glucosa a la sang és superior a 126 mg/dl quan es desperta, abans de menjar o beure i després d’haver estat en dejú al menys durant 8 hores.
 • El seu nivell de glucosa a la sang és superior a 200 mg/dl en qualsevol moment del dia (comprovat més d’una vegada).
 • Durant la prova del laboratori del test de tolerància oral a la glucosa (TTOG) els nivells de glucosa són iguals o superiors a 200 mg/dl en qualsevol moment durant les 2 hores que dura la corba.

dtx

Conviure amb la diabetis

La diabetis ocasiona molts canvis a la vida familiar, nous pensaments, preocupacions i rutines. El més freqüent és que afecti, d’alguna manera, a tots els membres de la família.

Saber portar els sentiments, aprendre les habilitats requerides, esforçar-se per entendre i digerir una gran quantitat d’informació nova i incorporar les noves rutines a la vida diària pot ser difícil.

És important confiar en tots els professionals que configuren  l’equip diabetològic, metges, infermers, educadors, treballador social, dietista-nutricionista  i psicòleg, ja que estan disponibles per recolzar-los i parlar amb qualsevol membre de la família sobre els reptes de viure amb la diabetis.

playmobil

Portal de Diabetis de l’Hospital Sant Joan de Déu

Fa un any, el Centre per a la Innovació de la Diabetis Infantil (CIDI) presentava guiadiabetes.net, un portal temàtic per saber més sobre diabetis infantil, orientat a famílies de nens i joves amb diabetis tipus 1.

CIDI és una iniciativa de famílies de nens amb DM1, impulsada per l’Hospital Sant Joan de Déu i la Fundació per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu, que neixia per donar resposta als interrogants que planteja la diabetis mellitus tipus 1 (DM1), i en concret impulsar la recerca, millorar l’atenció del pacient pediàtric amb DM1 i augmentar la sensibilització social i la divulgació al voltant de la malaltia.

El portal busca oferir informació d’interès al voltant de la malaltia, difondre el coneixement i ser una eina pràctica que permeti a les famílies millorar la gestió de la diabetis en el seu dia a dia. Aquest portal inclou continguts d’utilitat en diferents àmbits: informació mèdica, recomanacions i consells de salut, avenços tecnològics i científics, eines i utilitats pel dia a dia de la malaltia i promou la implicació dels entorns més sensibles…

http://guiadiabetes.net/

Podreu trobar més informació sobre el tema a les següents pàgines web:

Associació Diabètics de Catalunya

Sociedad Española de Endocrinología Pediátrica

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s