Campanya de vacunació antigripal 2013-2014

S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, fins al 50% quant a les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any, i aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.

L’activitat gripal de la temporada 2012-2013 a Catalunya va ser elevada, amb una onada epidèmica que va durar 8 setmanes i una incidència màxima de 414 casos per 100.00 habitants a mitjan febrer de 2013. Es va associar a una circulació predominant del virus de la grip B, i va ser una temporada tardana en relació amb les epidèmies estacionals de grip prèvies.

gripe_ilustracao

La campanya de vacunació antigripal 2013-2014 va començar el passat 14 d’octubre als centres de vacunació catalans amb l’objectiu d’evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, d’edat avançada o amb altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes de la malaltia, com els treballadors de la salut.

El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris, i els quals han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Les vacunes estan disponibles als centres de vacunació des del passat dia 14 d’octubre i la durada prevista de la campanya és de 2 mesos. Cal tenir en compte que normalment l’activitat gripal comença al final de desembre o al principi de gener.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Recomanacions generals

Els grups de risc per vacunar són les persones amb alt risc de complicacions:

 • Persones que pateixen determinades malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.).
 • Persones internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.).
 • Dones embarassades,
 • Persones amb obesitat mòrbida.
 • Totes les persones de més de 60 anys.

També s’ha de vacunar qui pot transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions amb persones d’alt risc, com residències geriàtriques o centres de malalts crònics.

El personal dels serveis públics, essencial per a la població, s’ha de vacunar per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.

Recomanacions en nens i adolescents

El Comité Asesor de Vacunas de l’Asociación Española de Pediatría publica, com cada any, les seves recomanacions sobre vacunació antigripal de nens i adolescents per a la campanya actual (2013-2014).

A continuació trobareu aquestes recomanacions.

Resumen de las recomendaciones del Comité Asesor de Vacunas de la Asociación Española de Pediatría (CAV-AEP) para la campaña 2013-2014

Con relación a la infancia y a la adolescencia, el CAV-AEP recomienda la vacunación antigripal con preparados trivalentes inactivados en:

1) Grupos de riesgo: niños a partir de los 6 meses y adolescentes en las siguientes situaciones o enfermedades de base:

 • Enfermedad respiratoria crónica (p. ej. fibrosis quística, displasia broncopulmonar, bronquiectasias, asma e hiperreactividad bronquial, etc.).
 • Enfermedad cardiovascular grave (congénita o adquirida).
 • Enfermedad metabólica crónica (p. ej. diabetes, errores congénitos del metabolismo, etc.).
 • Enfermedad renal crónica (p. ej. insuficiencia renal, síndrome nefrótico, etc.) o hepática.
 • Enfermedad inflamatoria intestinal crónica.
 • Inmunodeficiencia congénita (se excluye el déficit aislado de IgA) o adquirida (se incluye la administración de corticoides sistémicos a dosis altas y mantenidas).
 • Asplenia funcional o anatómica.
 • Enfermedad oncológica.
 • Enfermedad hematológica moderada o grave (p. ej. hemoglobinopatía, leucemia, etc.).
 • Enfermedad neuromuscular crónica y encefalopatía moderada o grave.
 • Malnutrición moderada o grave.
 • Obesidad mórbida (IMC mayor o igual a 3 desviaciones estándar por encima de la media).
 • Síndrome de Down u otros trastornos genéticos con factores de riesgo.
 • Tratamiento continuado con ácido acetilsalicílico (por riesgo de síndrome de Reye en el caso de infección por virus gripal salvaje).
 • Embarazo en adolescentes.

2) Niños sanos a partir de los 6 meses y adolescentes sanos que convivan con pacientes de riesgo

3) Adultos en contacto con niños y adolescentes pertenecientes a grupos de riesgo

Debe insistirse en la vacunación frente a la gripe estacional de todos los adultos que sean contactos domiciliarios (convivientes o cuidadores) de niños y adolescentes que pertenezcan a los grupos de riesgo (ver apartado 1). Es especialmente importante la vacunación del entorno familiar cuando existan lactantes menores de 6 meses de edad con factores de riesgo, ya que éstos no pueden recibir la vacuna antigripal. Igualmente, se hace hincapié en la recomendación de la vacunación antigripal del personal sanitario que trabaja con niños.

Para el CAV-AEP, la vacunación antigripal en todos estos pacientes y en sus contactos representa un beneficio evidente y constituye una oferta de salud incuestionable.

Comité Asesor de Vacunas de la AEP

On i com vacunar un nen/adolescent de risc

Si teniu un fill que, segons les recomanacions actuals, s’ha de vacunar de la grip, demaneu hora pel vostre equip de pediatria al centre d’atenció primària i allà els professionals sanitaris confirmaran si cal o no vacunar al vostre fill i en cas necessari el vacunaran.

No oblideu de portar el carnet de salut del vostre fill per tal que els professionals sanitaris hi anotin la vacuna administrada.

 

Fonts:

Canal Salut Generalitat de Catalunya

Asociación Española de Pediatría

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s