Polls, insectes de companyia.

Amb la tornada a l’escola, és freqüent que tornin els polls als caps de molts nens i nenes escolars.

piojos2

Què són?

La parasitosi més freqüent i habitual en el medi escolar (pediculosi) està causada pel poll del cap (Pediculus capitis). Els polls són insectes parasitaris que viuen entre els cabells de les persones alimentant-se de la seva sang. Són de color grisenc, sense ales, fan entre 1 i 4 mil·límetres de longitud i sobreviuen fins a trenta dies en una persona.

Pediculus humanus capitis

Els ous, o llémenes, són blancs i encara més petits, gairebé com una escama de caspa i romanen més de dues setmanes. Són més fàcils de detectar en la línia del coll i darrere de les orelles.

llemenes

També hi ha polls del cos i polls púbics. A diferència dels polls del cos, els del cap mai no porten ni disseminen malalties, només viuen al cabell i ocasionalment en celles i les pestanyes.

Quin és el seu cicle vital?

Els polls són molt contagiosos i es reprodueixen ràpidament. La femella arriba a adulta en unes 2 setmanes i pot viure 3 o 4 setmanes més. Cada femella posa entre cent i tres-cents ous que estan fortament adherits a la base del cabell. L’ou s’incuba entre set i deu dies i després es desenvolupa la larva. A diferència de la caspa, que es desprèn amb facilitat, els ous estan fortament adherits al cabell. Les femelles els posen prop de la pell ja que necessiten calor per a incubar-se.

liendre

El poll neix més o menys als 9 dies, però la closca de l’ou seguirà adherida al cabell. Considerant el creixement del cabell, les llémenes localitzades a més d’un cm de la pell solen estar buides. El poll acabat de néixer, anomenat nimfa, medeix quasi 1 mm. Els polls adults medeixen entre 3 i 4 mm i tenen un color més fosc que les nimfes.

larva

Com es contagien?

Els polls no volen ni salten, però sí s’enfilen ràpidament pel cabell i poden passar d’un cap a un altre si hi ha un contacte directe. Tot i que és possible, és poc probable el contagi per l’ús compartit d’efectes personals, com ara barrets o raspalls per al cabells.

Hi ha nens que adquireixen polls amb més freqüència, sense que indiqui una manca d’higiene personal.

nens polls

Quins símptomes produeixen?

Els polls s’alimenten de sang, que obtenen picant diverses vegades al dia. La picadura no produeix dolor, però el contacte de la saliva amb el cuir cabellut produeix picor d’intensitat variable, que pot començar dies o setmanes després de la infestació. Les picades es poden veure de vegades com petits granets en el cuir cabellut o la nuca.

El símptoma principal és, doncs, la picor del cuir cabellut per la irritació que la saliva de l’insecte causa a la petita ferida de la picada. La irritació pot ser tan intensa que, en gratar-se, es poden produir pelades a la pell i infeccions bacterianes.

nena rascantCom es diagnostiquen?

Els polls sobre el cuir cabellut i sobre la roba poden ser difícils de veure, excepte si la infestació és important.

S’ha de sospitar quan el nen es grata sovint el cap o quan hi ha companys d’escola o altres membres de la família afectats.

Si després d’inspeccionar detalladament i amb bona llum el cuir cabellut del nen no es troba cap poll, la forma ideal de trobar-los és mullar el cabell amb crema suavitzant  (fet que impedeix que es moguin) i passar una pinta de pues ben juntes o llemenera (pinta especial). Si el cabell és llarg i abundant, abans de passar la llemenera caldrà desenredar-lo amb un raspall. S’ha de pentinar de l’arrel cap a les puntes. Si després de pentinar curosament tot el cap no se’n troba cap, és poc probable que el nen en tingui.

llemenera

Com es tracten?

El tractament inclou 3 apartats:

1-Pediculocides

S’ha de tractar una infestació per polls quan aquesta s’hagi demostrat (l’ús de pediculocides quan no hi ha el paràsit afavoreix l’aparició de resistències). Sempre es protegiran ulls i mucoses quan s’apliquin pediculocides.

Es poden utilitzar preparats que portin permetrina (a l’1 o 1.5%) sola o en combinació amb butòxid de piperonil. També són útils els preparats amb malathion al 0.5% (no aplicar en menors de 2 anys).

És millor utilitzar pediculocides en crema o locions que en esprais, donat que els darrers poden inhalar-se accidentalment amb més facilitat. És recomanable repetir l’aplicació dels pediculocides al cap de 7-10 dies.

En general, és millor aplicar els pediculocides amb el cabell sec.

Un altre producte a utilizar en casos resistents és la dimeticona al 4%. Es una varietat líquida de silicona que actua com un agent oclusiu, és a dir, impedint la respiració del paràsit i altres funcions, com ara la capacitat de moure´s, picar i alimentar-se.

champu

2-Eliminació mecànica.

Després de l’aplicació de pediculocides s’ha de rentar el cabell amb un xampú neutre i pentinar amb la llemenera. L’ús de la llemenera és fonamental donat que els pediculocides no eliminen els polls i les llémenes en un 100%. La llemenera s’ha de passar cada 24 hores durant 10 dies.

L’ús de vinagre -àcid acètic- rebaixat a l’ 1:1 amb aigua i aplicat 10 minuts sobre el cabell permet retirar les llémenes amb més facilitat (hi ha preparats al mercat que contenen àcid acètic).

Si a les 24 hores de la primera aplicació del pediculocida els polls encara es belluguen, s’haurà d’aplicar un pediculocida alternatiu. Si han fallat els piretroides (permetrina) i el malathion s’ha de plantejar l’ús de tractaments de la pediculosi resistent. Tanmateix, alguns autors proposen que l’ús exclusiu i acurat amb llemenera pot ser suficient per a curar la infestació per polls del cap. S’ha de tenir en compte també que el prurit pot persistir durant dies després de l’eradicació dels polls.

polls marxant

3-Mesures ambientals.

Tota la roba i llençols s’ha de rentar amb aigua calenta. El que no pugui netejar-se es tancarà en una bossa de plàstic durant 2 setmanes. L’ús d’aspiradors en cadires i sofàs és suficient.

4-Tractament oral.

Hi ha diversos tractaments orals que són efectius, però haurien de reservar-se per a nens en qui ha fracassat els pediculocides i mètodes físics. Aquests casos haurien de ser consultats al pediatre.

Es poden prevenir?

La reaparició de picor i/o polls unes setmanes després d’un o diversos tractaments aparentment correctes és una situació relativament freqüent. Pot ser degut a la persistència d’alguna llémena viable o al contacte posterior amb persones infestades. Per tal d’evitar infestacions encadenades, quan es detecta un cas a una classe o família, és necessari tractar-lo de forma immediata i inspeccionar a tots els contactes (família i companys de classe).

Així doncs, a les escoles convé que el tractament dels nens/es parasitats sigui simultani per evitar contagis entre els que encara no han començat el tractament i els ja tractats. Si hi ha familiars afectats l’han de fer també al mateix temps.

Els nens no parasitats no s’han de tractar.

Es recomana que un alumne afectat no assisteixi a l’escola fins que hagi fet el primer tractament. Així doncs, un nen infestat pot tornar a l’escola el dia següent d’un tractament insecticida provadament eficaç.

Per a prevenir el contagi hi ha substàncies naturals amb propietats repel.lents in vitro, com la citronella o l’oli essencial de l’arbre del te, però manquen estudis clínics que puguin assegurar la seva utilitat.

stop polls

Fonts:

Canal Salut de la Generalitat de Catalunya

Asociación Española de Pediatría Atención Primaria (AEPap)

Kidshealth

Revista Pediatría de Atención Primaria

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s