Setmana Mundial de la Lactància Materna

406

De l’1 al 7 d’agost se celebra en més de 170 països la Setmana Mundial de la Lactància Materna, destinada a fomentar la lactància materna, o natural, i a millorar la salut dels bebès de tot el món. La lactància natural és la millor manera de proporcionar al nounat els nutrients que necessita.

Amb la Setmana Mundial es commemora la Declaració d’Innocenti, formulada per alts càrrecs de l’OMS i l’UNICEF a l’agost de 1990 amb la finalitat de protegir, promoure i donar suport a la lactància materna.

Els objectius de la Setmana Mundial de la Lactància Materna 2013 són:

 1. Crear consciència sobre la importància d’altres mares (conselleria de parells) per recolzar a les mamàs a començar i mantenir la lactància materna.
 2. Informar al públic sobre els alts beneficis del suport de les mares i unir esforços per estendre aquests programes.
 3. Impulsar a els qui recolzen la lactància materna –qualsevol que sigui la seva professió- a fer un pas endavant i capacitar-se en el suport de les mares i els seus bebès.
 4. Identificar el suport comunitari al que puguin acudir les mamàs que alleten.
 5. Fer una crida als governs i centres sanitaris perquè compleixin els 10 passos per a una lactància materna eficaç, en particular el pas 10 per augmentar la durada de la lactància natural.

10_pasos

 

 

 

 

 

 

 

Els 10 passos per a la lactància materna eficaç són, segons la UNICEF:

 1. Disposar d’una política per escrit relativa a la lactància materna que sistemàticament es posi en coneixement de tot el personal d’atenció de la salut.
 2. Capacitar a tot el personal de salut de manera que estigui en condicions de posar en pràctica aquesta política.
 3. Informar a totes les embarassades dels beneficis que ofereix la lactància materna i la forma de posar-la en pràctica.
 4. Ajudar a les mares a iniciar la lactància durant la mitja hora següent a l’enllumenament.
 5. Mostrar a les mares com s’ha de donar de mamar al nen i com mantenir la lactància fins i tot si han de separar-se dels seus fills.
 6. No donar als nounats més que la llet materna, sense cap altre aliment o beguda, tret que estiguin mèdicament indicats.
 7. Facilitar la cohabitació de les mares i els lactants durant les 24 hores del dia.
 8. Fomentar la lactància materna a lliure demanda.
 9. No donar als nens alimentats al pit  xumets.
 10. Fomentar l’establiment de grups de suport a la lactància materna i procurar que les mares es posin en contacte amb ells a la seva sortida de l’hospital o clínica.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana iniciar la lactància materna en la primera hora de vida, i mantenir-la com a única forma d’alimentació durant els 6 mesos següents; a partir de llavors es recomana seguir amb la lactància materna fins als 2 anys, com a mínim, complementada adequadament amb altres aliments innocus.

El foment de pràctiques alimentàries adequades és una de les principals àrees programàtiques del Departament de Nutrició per a la Salut i el Desenvolupament de l’OMS. Entre les seves activitats es troben la producció d’informació tècnica fonamentada i basada en evidències, l’elaboració de directrius i materials per a cursos d’assessorament, l’oferta d’orientacions per protegir i fomentar l’alimentació del lactant en les polítiques, els serveis de salut i la comunitat, la definició d’indicadors adequats i el manteniment d’un Banc de dades mundial sobre l’Alimentació del lactant i del nen petit.

semana_lactancia

Podeu trobar més informació a:

OMS: Semana Mundial de la Lactancia Materna 2013

UNICEF: Semana Mundial de la Lactancia MAterna 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s