Fora bolquers!

fora-bolquers Amb l’arribada del bon temps, els professionals pediàtrics aconsellem retirar el bolquer a tots els infants majors de 24 mesos que encara el portin. En un principi, és la millor opció, degut que davant de la possibilitat de que l’infant es faci pipí, al fer calor, és una mica menys traumàtic, doncs evitem el fred i porten menys roba. Però no sempre és fàcil: retirar el bolquer va lligat a aprendre fer servir l’orinal. I la primera pregunta que ens fem és: està preparat per controlar el pipí?

La transició del bolquer als calçotets o les calcetes varia d’un nen a un altre. Als 2 o 3 anys d’edat se sol aconseguir el control d’esfínters, encara que el procés d’aprendre a fer servir l’orinal s’allargarà més o menys segons la seva motivació. Qualsevol nen sa aconsegueix el control espontani de l’esfínter quan està madur neurològicament, però el control no és instantani ni està exempt d’avanços i retrocessos, d’incidents i accidents, com qualsevol altre aprenentatge, caminar, dormir, llegir, etc. En resum: els pares ens hem de carregar de paciència.

En el seu aprenentatge entra en joc la nostra intuïció com a pares i el que coneixem del comportament del nen. No s’ha d’esperar que ho aprengui tot a la primera i hem de prendre els seus errors amb comprensió. Ara bé, quins passos cal tenir en compte per aconseguir l’èxit en el seu aprenentatge de l’ús de l’orinal.

Consells per l’aprenentatge de l’ús de l’orinal

 1.      Comprar un orinal adequat triat juntament amb l’infant. Ha de ser gran, sòlid i de base rígida. Considerar l’ús d’un reductor per la tassa del vàter.
 2.      Esperar al bon temps per començar. Portar més roba a sobre pot dificultar les maniobres.
 3.      Respectar la intimitat de l’infant: un cuidador i l’infant és millor que en companyia. Els familiars, la televisió, la ràdio i les joguines li distrauran de l’objectiu principal.
 4.      Posar l’orinal en una habitació agradable. Procurar que el sòl es pugui netejar amb facilitat i que la temperatura sigui l’adequada.
 5.      No posar els bolquers durant el dia. Així notarà de seguida que s’ha fet pipí a sobre. Posar-li uns calçotets i unes calcetes que li agradin.
 6.      Ensenyar-li a pujar i baixar els pantalons.
 7.      Procurar que passi només cinc o deu minuts a l’orinal. Seure’l a l’orinal després de cada menjar, o cada dues o tres hores. Donar-li més líquid perquè tingui ganes d’orinar.
 8.      Comprar una nina de les que “fan pipí”, com a exemple per al vostre fill. Seure la nina a l’orinal i animar-la quan orini.
 9.      Premiar amb paraules, abraçades i carícies els seus esforços per aprendre.
 10.      No enfadar-se si es fa caca a sobre. Explicar amb tranquil · litat que el pipí i la caca es fan a l’orinal. Animar i dir-li que la propera vegada ho farà bé.
 11.      Explicar per a què serveix el paper higiènic, i que sàpiga com es buida l’orinal. Insistir en què s’ha de tirar de la cadena i rentar-se bé les mans.

I ara… què no fer?

 • No cal mostrar preocupació o obsessió pel tema.
 • No cal castigar, discutir, avergonyir o renyar el nen si passa que hi ha un “error”. Els nens aprenen a base de repetir les coses, sobretot si són agradables.
 • No cal deixar assegut sol per molt temps, ja que s’avorriria o es dedicaria a jugar amb l’orinal.
 • Cal evitar sobretot que l’entrenament es converteixi en una lluita de poders entre l’adult i el nen

Si voleu ampliar informació, us deixem uns enllaços d’interès:

Faros: http://www.faroshsjd.net/item.php?idpare=&id=2059&lang=1#.UX_8RIK9nLc

En Familia: http://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/como-ensenarle-usar-orinal

Sociedad de Pediatría de Asturias, Cantabria y Castilla León: http://www.sccalp.org/documents/0000/0380/esfinteres.pdf

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s