Whatsapp! (què passa!)

  Si fins fa un parell d’anys es tenia la percepció que  els smartphones eren dispositius que combinaven les prestacions d’un telèfon, una PDA i un miniordinador portàtil, reservat a usuaris corporatius, no obstant això la realitat ens demostra que alguna cosa ha canviat.

És innegable el boom dels telèfons intel·ligents al nostre país, especialment entre els més joves. Així, 2 de cada 3 adolescents té telèfon mòbil, en la majoria dels casos un terminal d’altes prestacions.

I si hi ha una aplicació reina dels smartphones, no és un altre que el Whatsapp.

Whatsapp  (derivat de l’expressió “Whats Up!”, “què passa!”) no va ser el primer a arribar, però la seva presència ha revolucionat el món de les aplicacions de missatgeria i alhora ha esdevingut una amenaça real en els plans de negoci de les operadores de telefonia. La clau, és clar, està en la gratuïtat del servei.

Amb la irrupció de Whatsapp les operadores de telefonia han vist com l’enviament d’sms ha disminuït dràsticament en els últims anys (un 27%), cosa que ha afectat directament una de les seves principals fonts d’ingressos, els missatges de text.

“Si no hi ets, no existeixes” és la nova estratègia que les operadores comencen a aplicar per no perdre competitivitat. Ofereixen noves aplicacions de missatgeria gratuïta que en alguns casos incorporen característiques addicionals. Assumeixen la gratuïtat d’aquests serveis per aconseguir la fidelitat dels seus clients o atreure’n de nous.

Quines són les alternatives
Tu Me
, ofereix com a valor afegit, a banda de les característiques comunes de qualsevol aplicació de missatgeria, la possibilitat de fer trucades de veu de franc via IP.

Joyn és una aplicació amb els serveis més freqüents en aquests tipus d’aplicacions. Com a punts d’interès cal destacar l’àgil sistema d’intercanvi de fitxers multimèdia i les 800 operadores d’arreu del món que li donen suport.

ChatOn proposa un sistema de missatgeria molt divertit i visual amb una eina molt potent on podreu crear vosaltres mateixos els gràfics i les animacions. Amb presència a 120 països.

Pinger, un dels últims en arribar a l’estat espanyol, però amb unes propostes que el diferencien clarament de la resta. Sms de franc (només a números de l’estat espanyol) i trucades gratuïtes (a més de 200 països) a qualsevol telèfon fix o mòbil (no cal que sigui un smartphone). I el més important és que els nostres contactes no necessiten tenir instal·lada aquesta aplicació.

Line, potser aquest nom no et diu res ara, però guarda’l en la memòria cau (memòria “caché”) del teu cervell per més endavant. Des del Japó on és el rei de la missatgeria i amb usuaris/es de 230 països, aterra a casa nostra per plantar cara. Gratuïtat, trucades via IP i opcions multímèdia molt divertides pensades per un públic jove, són les seves armes.

Skype i Viber són principalment aplicacions de trucades o videoconferències via IP però que darrerament han implementat moltes de les utilitats dels serveis de missatgeria instantània.

No podem oblidar-nos de vells coneguts com el Messenger (Microsoft) i el Gtalk (Google).

Ara bé, quin tipus d’ús li estan donant?; els menors estan aprofitant totes les prestacions personals i professionals que aquests dispositius proporcionen o únicament aquelles de caràcter lúdic?; la tinença d’un smartphone millora els hàbits de seguretat dels nostres adolescents o tot el contrari?; tenen major incidència els riscos online quan irrompen a través d’aquests dispositius?

Per trobar més informació sobre aquestes qüestions podeu anar a la web de INTECO (Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación) a: http://www.inteco.es/Seguridad/Observatorio/Estudios/Estudio_smartphones_menores

i també al portal de la Generalitat de Catalunya Espai Xarxa a:

http://www20.gencat.cat/portal/site/JoveCat/menuitem.112de917c18fccd274d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=0029a1134ee8a210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=0029a1134ee8a210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=2b8882449330b310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD

Fonts: Generalitat de Catalunya i INTECO.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s