Caminadors infantils: més perills que beneficis

Els caminadors és una eina emprada pels pares des de la dècada dels 60 i que ha anat passant de generació en generació.Però l’ús que es fa en els nadons pot provocar més danys que beneficis.

 

 

Retard en el desenvolupament

Un informe elaborat per un equip de metges irlandesos va posar en dubte la funcionalitat i la conveniència d’utilitzar aquest element infantil molt estès en llars de tot el món. L’ús del tradicional caminador, aquest que té forma circular amb rodes que faciliten el desplaçament del nen i que no s’ha de confondre amb l’anomenat “correpassadissos”, ha estat desaconsellat pel grup investigador dublinés després d’arribar a la conclusió que «ralenteix el desenvolupament» dels petits. L’estudi científic va ser dut a terme en col·laboració amb els pares d’un total de 190 bebès: 107 nenes i 83 nens.

En un article publicat per la prestigiosa revista mèdica britànica “The British Medical Journal” s’informa que l’ús del caminador retarda el gateig i el moment en què es comença a caminar, entre altres funcions motrius. La directora de la investigació, la doctora Mary Garrett, assegura que el desenvolupament dels bebès que fan servir caminador és «bastant més lent» si es compara amb aquells petits que no ho utilitzen.

L’informe mèdic confirma l’existència de diferències considerables entre els nens que utilitzen el caminador i els que no, sobretot a l’hora d’establir el moment en què aconsegueixen posar-se dempeus i caminar sense l’ajuda d’un adult. Mentre els primers triguen un total de 57 setmanes a estar dempeus pels seus propis mitjans, els segons empren una mica més de 53. Les xifres tampoc canvien quan es tracta de «caminar sense suports».

 Les conclusions de la investigació revelen que els nens que usen el caminador triguen tres setmanes més a donar el seu primer pas que la resta dels petits. I és que els bebès que creixen de forma natural, sense el caminador, adquireixen l’equilibri i la força necessària per al seu desenvolupament molt abans que els nens que ho utilitzen

 Accidents

 Els accidents més freqüents amb aquest tipus d’article estan relacionats amb la bolcada o caigudes per les escales, especialment quan els nens tracten de desplaçar-se per superfícies irregulars com a llindars de les portes o vores de catifes. Els danys causats per aquests cops poden ser “molt greus” en incloure lesions en el cap.

 Segons dades de la “Child Accident Prevention Trust”, els caminadors provoquen més accidents que qualsevol altre article per a nens. Al Regne Unit, cada any, atenen més de 2.350 nens i nenes, en la seva majoria menors d’un any, al servei d’urgències per aquesta causa.

La Comissió Europea va adoptar al 2009 una nova norma de seguretat pels caminadors  infantils amb la qual pretén donar majors garanties d’estabilitat a aquest article i frenar els molts accidents que sofreixen els petits que ho utilitzen. Brussel·les assenyala que són milers els nens que cada anys sofreixen caigudes amb un caminador i adverteix que les lesions poden ser “molt greus” perquè en la seva majoria afecten al cap.

 Al 2011, el Govern Federal Canadenc va prohibir la fabricació i venda dels caminadors, després d’analitzar els riscos que pateixen els més petits de la família.

Correpassadissos: això és un altre tema.

 El “correpassadissos” és una joguina (cotxe, autobús o animal etc) amb rodes i amb una barana posterior perquè el nen s’agafi i camini recolzat en ella (opcionalment pot haver-hi una superfície per asseure’s per fer-ho servir com a vehicle).

L’edat en la qual el nen pot començar a utilitzar el correpassadissos oscil·la entre els 11 i els 16 mesos, és a dir des que el nen es manté dret per si sol sense perdre l’equilibri i dóna els seus primers passos. Abans és perillós pel risc de caigudes (per tal raó mai cal perdre de vista al nen per si xoca). És convenient en triar-ho comprovar la seva estabilitat i resistència a impactes.

No obstant això cal tenir en compte que el correpassadissos no és un aparell per aprendre a caminar sinó per exercitar la marxa una vegada ha donat ja els seus primers passos. El nen recolza completament la planta dels seus peus i aprèn a distribuir el pes del cos sobre totes dues cames mentre camina. Alhora que enforteix els músculs dels seus braços i cames afavoreix la coordinació dels seus ulls i peus i aferma, el seu sentit d’equilibri.

 Això si, abans de comprar-ho, cal assegurar-se que compleix amb les normes europees de seguretat.

Fonts:

 The British Medical Journal:

http://www.bmj.com/content/324/7352/1494?tab=responses

 Asociación Española de Pediatría:

http://www.aepap.org/previnfad/accidentes_domesticos.htm

 Revista Consumer: http://www.consumer.es/web/es/salud/2002/07/16/49434.php

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s