Tall de digestió? No! Hidrocució!

Un motiu freqüent de discussió típica de l’estiu amb els més petits és en referència al bany desprès de menjar. “Cal esperar dues hores per tornar a banyar-se perquè, si no, es pot tenir un tall de digestió” . És una creença heretada generació a generació. Els mateixos pares ho han convertit en una norma sense qüestionar-s’ho, perquè els avis ja els obligaven a ells.

Però, que és “el tall de digestió”?

La hidrocució o tall de digestió és un problema de salut causat per un xoc termodiferencial (diferència brusca de la temperatura), caracteritzat per un estat sincopal provocat pel contacte brusc de la pell i de les vies respiratòries superiors amb l’aigua freda. O sigui, un contrast de temperatures.

Així doncs, la hidrocució es pot donar no només desprès d’un àpat copiós i un bany amb aigües fredes, sinó també provocat per una exposició perllongada al sol, realitzar exercici físic amb temperatures elevades i desprès banyar-nos amb aigua freda o fins i tot, fer la migdiada desprès d’un àpat copiós amb l’aire condicionat a baixa temperatura.

Com es pot prevenir? Molt senzill: amb sentit comú.

– No fer menjars copiosos si tenim intenció de banyar-nos.
– Si el nen porta molta estona jugant amb exposició solar, el més recomanable és regular la temperatura corporal: refrescar braços, cames, cap i de mica en mica tot el cos.
– Introduir-nos de mica en mica al aigua. Jugar a la part de l’aigua que no cobreix ens ajudarà a regular aquesta temperatura corporal envers l’aigua de bany

 

 

Anuncis

2 pensaments sobre “Tall de digestió? No! Hidrocució!

    • Hola Pol;

      La hidrocució és el terme científic de referir-se a una expressió col·loquial com és el tall de digestió. Quan fem un àpat copiós, la temperatura corporal augmenta. Si aleshores de manera externa baixem la temperatura corporal bruscament, aquest contrast provoca la hidrocució.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s